Kako uštedjeti

KUPITI AUTO ILI GA IZNAJMITI? Podaci pokazuju da velike tvrtke mijenjaju trend u voznim parkovima

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 21.11.2017. u 10:31

Prema podacima koje je Fleet rent-a-car prikupio tijekom protekle dvije godine, čak 57 posto tvrtki uključenih u anketu  prešlo je na korištenje dugoročnog najma automobila. Riječ je o najmu vozila domaćih tvrtki na period duži od mjesec dana.

Anketa je provedena na uzorku 50-ak hrvatskih tvrtki, a anketni listovi prikazuju trend kojim korisnici ukazuju na isplativost najma automobila prema potrebi u odnosu na vlasništvo nad istim koje donosi povećane financijske izdatke, kažu u Fleetu.

“Razloge treba tražiti u financijskoj uštedi, no određeni broj ispitanika ističe i sezonsko poslovanje koje povećava potrebu za većim brojem automobila u određenim mjesecima. Neke tvrtke su pak projektno organizirane i unajmljuju vozila na određeno vrijeme shodno trajanju projekta. Dio tvrtki na prvo mjesto stavlja fleksibilnost dugoročnog najma bez dugoročnih obveza i troškova povezanih s posjedovanjem automobile”, objavili su u priopćenju.

Ispitanici ističu I kako zbog potreba operativnog poslovanja trebaju vozilo na mjesec dana do nekoliko godina, te ga žele mijenjati prema potrebi i financijskim mogućnostima.

“Ne odgovara im da imaju kreditnu ili leasing obvezu, a neke tvrtke nemaju uvjete za leasing ili kredit te nisu sigurne u prihode u idućih tri do pet godina. Pored toga, pojedini ispitanici žele izbjeći moguće gubitke i neugodnosti te mogućnost vraćanja ili zamjene automobila u bilo kojem trenutku bez financijskog tereta, tj. podržavaju trend ‘rent don’t own’.  Dugoročni najam ističu ima velike prednosti u odnosu na operativni leasing”, kažu u Fleetu.

Naglašavaju da je njihovo istraživanje pokazalo kako korisnici najveću prednost vide u činjenici da ovaj vid usluge uvelike olakšava poslovne procese te da najveće prednosti vide u agencijskim uslugama: korištenju novih vozila, uslugama registracije i tehničkog pregleda, osnovnog i kasko osiguranja, redovitog servisiranja, izvanrednog održavanja, korištenja zamjenskog vozila u slučaju kvara, zamjenu sezonskih guma, dostavu i preuzimanje na željenoj adresi…, dakle sve ono što leasing ne uključuje.

ELIPSO

Izdvajamo