ZAOSTALI ZA KONKURENCIJOM

LOŠ POČETAK GODINE ZA HTC Tajvanski proizvođač mobitela zaključio tromjesečje s najvećim gubitkom od početka poslovanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2018. u 17:06

FILE PHOTO: Attendees view the new HTC U Ultra at the HTC stand at the Mobile World Congress in Barcelona, Spain March 1, 2017. REUTERS/Paul Hanna/File Photo
Paul Hanna / REUTERS

Tajvanski proizvođač mobitela HTC izvijestio je u ponedjeljak o najvećem tromjesečnom gubitku od početka poslovanja, izdvajajući među razlozima žestoku konkurenciju i otpis zaliha.

HTC niže tromjesečne gubitke zbog žestoke konkurencije u segmentu smartphona, među kojima se izdvajaju Apple, Samsung i jaki kineski brandovi.

Ti se problemi odražavaju i u rezultatu u razdoblju od listopada do prosinca prošle godine, u kojem je HTC zabilježio najveći neto gubitak od početka poslovanja, od 9,8 milijardi tajvanskih dolara (336,8 milijuna američkih dolara).

Prihodi su im potonuli 29 posto, na 15,7 milijardi tajvanskih dolara.

Uz žestoku konkurenciju, razlog je gubitka specifična HTC-ova kombinacija proizvoda i cijena i otpis zaliha, tumače u kompaniji.

U tromjesečju zaključno s krajem ožujka očekuju pozitivan efekt sporazuma s Googleom, u iznosu 1,1 milijardi dolara.

Google je u sklopu te transakcije, dovršene u siječnju, kupio polovinu HTC-ova poslovanja sa smartphonima. Američki div planira preuzeti i polovinu HTC-ovih zaposlenika u segmentu istraživanja i razvoja, njih oko dvije tisuće. Mnogi od njih već rade na Googleovom mobitelu Pixel.

Transakcija uključuje i licence za intelektualno vlasništvo.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo