Konkurent 'Franji Tuđmanu'

Na beogradskom aerodromu već ove godine najavljuju dolazak 5,5 milijuna putnika, a toliki je ukupni kapacitet zagrebačkog

 Arhiva / Aerodrom Nikola Tesla

Aerodrom Nikola Tesla Beograd, najveća zračna luka u Srbiji, jučer je na 55. obljetnicu postojanja objavila da do kraja godine očekuje 5,5 milijuna putnika, prenio je Tanjug.

„Od početka godine beogradski aerodrom ugostio je oko 1,35 milijuna putnika, što je povećanje od oko 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine”, pohvalio se Saša Vlaisavljević, v.d. generalnog direktora zračne luke.

Beogradski aerodrom, kaže Vlaisavljević, povećat će godišnji kapacitet za promet putnika na 7,5 milijuna ljudi, i to već do početka ovogodišnje ljetne sezone. Naime, uskoro će se, tvrdi, otvoriti novi Terminal 2b s najsuvremenijim sustavima za prihvat i otpremu putnika i prtljaga.

Ovim potezom srpske zračne luke zaoštrila se konkurencija na tržištu Balkana. Borba za svakog putnika postala je žestoka. Dapače, najava o povećanju kapaciteta zračne luke u Beogradu dolazi nakon što je zagrebačka Zračna luka Franjo Tuđman nedavno otvorila novi terminal koji će, barem u prvoj fazi, moći primiti pet milijuna putnika. Kada se, pak, broj putnika poveća iznad toga, kapacitet će se povećati na osam milijuna putnika.

Prošle godine kroz zračnu luku Franjo Tuđman prošlo je 2,8 milijuna putnika, prema informacijama na njihovim službenim stranicama. U 2015. godini kroz zračnu je luku prošlo 2,58 milijuna putnika. Neke procjene govore da bi u iduće tri godine broj putnika trebao narasti na 3,5 milijuna.

Emirates, jedan od najvećih avioprijevoznika u svijetu, zainteresirao se za Hrvatsku, o čemu je Jutarnji već pisao, i kompanija se želi na tržištu s velikim potencijalom pozicionirati prije drugih tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:41