NAKON DVA STOLJEĆA

NAJSTARIJI AMERIČKI PROIZVOĐAČ VATRENOG ORUŽJA PROGLASIO BANKROT Duguju 500 mil. dolara, a otkako je izabran Trump, njihova prodaja je potonula

Puška Remington 870 Express
 Joshua Lott / REUTERS

Kompanija Remington, najstariji američki proizvođač vatrenog oružja, proglasila je bankrot, a uzrok tome su nagomilani dugovi i slaba prodaja, prenosi The Guardian.

Američka je kompanija bankrot proglasila nakon više od 200 godina proizvodnje oružja, a službena je vijest došla upravo u vrijeme masovnih prosvjeda za veću kontrolu osobnog naoružanja, potaknutih masakrom u školi u saveznoj državi Floridi u kojoj je prije mjesec dana ubijeno 17 osoba.

Remington, inače u vlasništvu Cerberus Capital Managementa, dugovanje procjenjuje na najviše 500 milijuna dolara, a plan je smanjiti to dugovanje prijenosom upravljanja na vjerovnike.

Iako u SAD-u 88 od 100 ljudi posjeduje oružje, a pravo na posjedovanje i nošenje oružja zaštićeno je 2. amandmanom američkog Ustava, tržište je vatrenog oružja pretrpjelo ozbiljne gubitke nakon izbora predsjednika Donalda Trumpa. Samo Remington je prijavio pad prodaje od 27,5 posto u prvih devet mjeseci Trumpova mandata. Poslovanju nije pomogla niti izdašna donacija izvršnog direktora Cerberus Capital Managementa milijardera Stephena Feinberga od 1,5 milijuna dolara Trumpovoj predsjedničkoj kampanji.

„Kupovina oružja se ispolitizirala jer se pištolji kupuju kako bi se izrazio stav”, izjavio je Robert Spitzer, sveučilišni profesor i stručnjak za ekonomiju oružja objašnjavajući da prodaja oružja u Americi raste ako postoji prijetnja strože državne regulacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:47