Istraživanje i razvoj

NAPOKON POTPISANI UGOVORI Za 5 naprednih tehnoloških tvrtki iz europskih fondova 78 milijuna kuna, novac čeka njih još 100-tinjak

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.10.2017. u 07:15

Sveta Nedjelja, 151014.
Rimac Automobili.
Hrvatska tvrtka za proizvodnju elektricnih vozila Rimac Automobili.
Na fotografiji: vlasnik tvrtke Mate Rimac.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Mate Rimac

Pet domaćih kompanija potpisalo je ugovore za dodjelu potpora iz EU fondova, u ukupnom iznosu od 78,4 milijuna kuna.

Novac iz EU fondova dobile su tvrtke Rimac automobili, DOK-ING, Altpro, GDI i Infodom, u  sklopu poziva „Praćenje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“.  Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 179,4 milijuna kuna.

Ovaj je natječaj trajno otvoren, a ukupno su dosad potpisana tek 22 ugovora u vrijednosti od 252,4 milijuna kuna. Interes je jako velik, a zaprimljeno je čak 139 zahtjeva za bespovratna sredstva u vrijednosti 1,4 milijarde kuna.

DOK-ING je potpisao ugovor za razvoj daljinski upravljanog vozila za djelovanje u ekstremnim NRKBE uvjetima (DUV-NRKBE), a potpora je  8,9 milijuna kuna, dok je projekt vrijedan 18,3 milijuna kuna.  

Rimac automobili rade na projektu razvoja i homologacije supersportskog električnog automobila C2-Rimac automobili, te dobivaju potporu od  52,2 milijuna kuna. Projekt je vrijedan 128,6 milijuna kuna.

ALTPRO je potpisao ugovor za razvoj STM uređaja za osiguravanje interoperabilnosti INDUSI i ETCS tehnologije na svjetskim željeznicama, za potporu od  7,1 milijuna kuna, a vrijednost projekta je  14 milijuna kuna.

GDI će za razvoj IT platforme za upravljanje rizicima od poplava i ublažavanje štetnih posljedica po okoliš – GDi EnsembleFloodSmart  dobiti potporu od  4,6 milijuna kuna, a projekt je vrijedan 9,3 milijuna kuna.

Infodom je potpisao ugovor za razvoj inovativne platforme za digitalnu transformaciju poduzeća, za što će dobiti 5,4 milijuna kuna, a vrijednost projekta je 9,1 milijun kuna.

Izdvajamo