PROBLEM ZA 17.000 TVRTKI

OBITELJSKA PODUZEĆA TRAŽE NASLJEDNIKE Ugroženo je 180 tisuća radnih mjesta

Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, Mario Antonić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, i Nicolas Pirotte, direktor Sowaccessa, Agencije za prijenos poslovanja iz Liegea
 Arhiva
U idućih nekoliko godina u mirovinu odlaze vlasnici 17.000 tvrtki, koje zapošljavaju 180.000 ljudi, a neizvjesno je hoće li i tko nastaviti njma upravljati, istaknuto na Forumu obiteljskih poduzeća i prijenosa poslovanja u ponedjeljak.

Naglašeno je kao je u pitanju broj podjednak onome koji se vezuje uz krizu Agrokora, no država ne nudi rješenje koje bi pomoglo u prijenosu poslovanja s prve generacije poduzetnika.

„Ne postoji platforma za prodaju mikro, malih i srednjih poduzeća, a izostaje i potpora institucija vezanih uz poduzetništvo te banaka. One u Hrvatskoj ne pružaju kredite koji bi kupcima omogućili preuzimanje tvrtki za koje su zainteresirani, osim u slučajevima kada je kao osiguranje uključena nekretnina. Vlasnici poduzeća koji su stariji od 55 godina, trebaju se početi pripremati za prijenos poslovanja, a država treba učiniti sve kako bi uspješna mala i srednja poduzeća nastavila poslovati i čuvati vrijedna radna mjesta“, istaknula je Mirela Alpeza, direktorica Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR).

Zbog toga Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva planira staviti veći naglasak na prijenos poslovanja kroz projekt promocije poduzetništva te s CEPOR-om, Zagrebačkom burzom i ostalim institucijama analizira modele platformi za povezivanje vlasnika tvrtki, potencijalnih kupaca, konzultanata i institucija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:02