ROYAL DUTCH SHELL

'ONI SU NAJVEĆI ZAGAĐIVAČI ZEMLJE' Globalnom naftnom gigantu prijete tužbe ako se ne prilagodi pariškom klimatskom sporazumu

Sjdište Royal Dutch Shella u Haagu, Nizozemska
 Profimedia, Alamy

Jedna od najvećih naftnih kompanija na svijetu, Royal Dutch Shell, mogla bi se suočiti s nizom tužbi ako svoje poslovanje ne prilagodi Pariškom klimatskom sporazumu, zaprijetila je u srijedu međunarodna organizacija Prijatelji Zemlje.

„Shell je najveći zagađivač na svijetu. Ta je kompanija već godinama svjesna ozbiljnosti klimatske promjene i posljedica bušenja nafte”, poručili su u izjavi Prijatelji Zemlje i dodali da je Shell namjerno prevario javnost fingirajući pristanak na Pariški sporazum dok se njihove aktivnosti bušenja nafte nastavljaju. Shell kompanija, tvrde, odgovorna je za dva posto cjelokupne svjetske emisije ugljičnog dioksida.

Prijatelji Zemlje uputili su ultimatum anglo-nizozemskoj naftnoj kompaniji dajući im osam tjedana da revidiraju svoje planove o ulaganjima u obnovljive izvore i nove naftne bušotine, ili će protiv njih podići tužbu.

U slučaju sudskog spora, nesrazmjer financijskih sredstava između naftne kompanije koja je prošle godine udvostručila svoju zaradu na gotovo 16 milijardi dolara i organizacije za zaštitu okoliša, značio bio sraz Davida i Golijata, procjenjuju na The Guardianu.

Pozitivan trend je ipak primjetan, smatraju, jer je trenutno aktivno preko 1000 sudskih sporova koji se odnose na velike kompanije koje zanemaruju opasnosti klimatskih promjena. Tako su čelnici grada New Yorka u siječnju najavili tužbe protiv pet velikih naftnih kompanija - BP-a, Exxon-a, Mobil-a, Chevron-a, ConocoPhillips-a i Shell-a, a tužbe vezane uz zagađenje okoliša podižu se i u Kaliforniji i Velikoj Britaniji, ističu.

Prema riječima znanstvenika NASA-e i aktivista Jamesa Hansena, sudske su tužbe potrebne jer je političkom mobilizacijom teško nešto postići. Također, manja je vjerojatnost da su suci potkupljeni od strane naftnih kompanija kao političari, izjavio je za The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:14