Thomas Wagner

OSNIVAČ AMERIČKOG FONDA KOJI DRŽI NAJVIŠE OBVEZNICA AGROKORA 'Vjerujemo u Ramljaka, Agrokor najviše vrijedi ostanu li ključni dijelovi na okupu'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 16.06.2017. u 09:36

Screenshot

Thomas Wagner, suosnivač američkog fonda Knighthead Capital Managment, koji je vlasnik Agrokorovih obveznica, u razgovoru za Večernji liste kazao je kako imaju pozitivan pogled na Agrokorovo poslovanje u budućnosti te kako smatraju da je to fantastična kompanija koja treba zadržati svoje ključne sastavnice.

 

Wagner je kazao kako je Knighead daleko najveći vlasnik Agrokorovih obveznica, kako već neko vrijeme prate tvrtku i imaju "vrlo pozitivan pogled na njezino poslovanje u budućnosti".

 

Privukla ih je, kako je rekao, kvaliteta Agrokorovih prehrembenih brendova i maloprodajnih operacija te vjeruju da postoji značajan potencijal za rast. Smatraju i kako će vladin izvanredni povjerenik Ante Ramljak i njegov tim pomoći u vođenju uspješne reorganizacije tvrtke, što će rezultirati snažnijom kompanijom koja će iskoristiti svoju vertikalnu integraciju.

 

Wagner je istaknuo kako je Knighead Capital Managment sa Zagrebačkom bankom osigurao financiranje Agrokora u vrijednosti od 400 milijuna eura s konačnim rokom dospijeća za više od tri godine te očekuju da će bar toliko dugo trajati i njihovo investiranje.

 

"Vjerujemo da će vladin povjerenik vratiti kompaniju na pravi put kako bi ponovno ojačao njezin položaj na tržištu, povećala se profitabilnost, a s vremenom i doseg njezinih najboljih brendova", kazao je Wagner u intervjuu za Večernji list, napominjući kako će za to biti potrebno vremena.

 

Na pitanje može li koncern opstati u ovom stanju ili je neizbježno komadanje i prodaja nekih dijelova, Wagner je rekao kako tu odluku ne donosi Knighead Capital Managment, no kako vjeruju da koncern može vratiti izgubljeni tržišni udio i dodatno proširiti međunarodni doseg nekih brendova.

 

"Smatramo da je Agokor fantastična kompanija koja će najviše vrijednosti zadržati ako se održe na okupu njezine ključne sastavnice", istaknuo je Wagner.

 

Vezano uz detalje roll-up kredita koji su dali Agrokoru, kazao je kako je razlog čestog korištenja roll-up financiranja u Europi i Americi taj što on najčešće omogućuje najniži trošak financiranja.

 

"Zbog niske kamatne stope u tvrtki ostaje novac, koji će moći u većoj mjeri biti uložen u namirivanje duga prema dobavljačima i vjerovnicima. Vjerujemo da će ovo kreditiranje trajno stabilizirati financijsko stanje tvrtke i s vremenom omogućiti uspješnu reorganizaciju poslovanja", istaknuo je Wagner.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo