5. BUG FUTURE SHOW

Poznata američka blogerica u Zagrebu predstavila 5 tehnoloških trendova budućnosti, a domaće IT tvrtke probleme s radnom snagom i porezima

 
Myriam Joire
 Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Umjetna inteligencija, 5G mreža, proširena stvarnost, elektrifikacija te blockchain, pet su tehnoloških trendova za budućnost, koje je danas predstavila Myriam Joire, poznata američka tech blogerica i podcasterica, na 5. jubilarnom Bug Future Showu.
U zagrebačkom Kinu Europa danas je okupio više od 1500 ljubitelja tehnologije i ljudi iz industrije, koji su došli poslušati niz zanimljivih predavanja, panela i prezentacija. Dvoranu je napunila Joire, gošća iz SAD-a s bogatim iskustvom koje seže od uredničke pozicije na Engadgetu do savjetnice u Pebbleu.
Ona je u početku predavanja „Top 5 tech trendova za budućnost s 5 zvjezdica“ dala do znanja da su tehnologije i proizvode na kojima kompanije poput Tesle rade danas, oni koji će promijeniti budućnost. Implementacija ovih tehnologija promijenit će način na koji komuniciramo i putujemo, donijet će nove uređaje koji će postati naša svakodnevica, nove proizvode i način njihove distribucije i kupovine, dajući za primjer Amazon, Teslu, Samsung i dr.
Danas je vrijedilo svratiti u Kino Europi i zbog zanimljivog panela „Developeri – supervaluta tech industrije“ na kojem su sudjelovali Alan Sumina (Nanobit), Igor Gržalja (Asseco SEE), Nebojša Biškup (Manpower) te Ana Petrović (FIVE). Oni su pokušali na pitanja o tome kako i gdje danas u Hrvatskoj pronaći IT developere.
- Hrvatska nije tehnološka zemlja zbog čega se moramo ekstra truditi kako bi pronašli odgovarajuću radnu snagu - napomenuo je Sumina.
Muče ih i porezne politike u Hrvatskoj, koje ih "koče" da svoje zaposlenike još više nagrade. Poslodavci dobre zaposlenike dobro plaćaju, a kako bi ih zadržali nude im i bonuse, putovanja i dr.
-Zbog intenzivnog širenja poslovanja, u ovoj godini planiramo zapošljavanje developera u svim zemljama u kojima poslujemo. Cilj nam je da mentori iz Hrvatske s velikim iskustvom rada u našoj industriji kroz development centre prenesu svoja znanja i u druge zemlje u kojima imamo urede - poručio je Gržalja.
Iz rasprave je bilo vidljivo da domaćim tvrtkama teško konkurirati globalnim kompanijama. Kako bi se borili s time poslodavci su primorani developerima nuditi i perspektivu, dobru atmosferu te izazovne poslove, zaključak je panela.

Nanobit: Kako smo uspjeli

Nakon panela uslijedilo je predavanje Alana Sumine, suosnivača i direktora Nanobita. U predavanju „Igrom do uspjeha kroz 10 godina“, čelnik poznate hrvatske developerske kompanije koja se bavi izradom igara, podijelio je s posjetiteljima priču o počecima startupa, koji se probio na App Storeu aplikacijom Tap&Track i kojom su osnivači uspjeli zaraditi prvi milijun dolara.
Promjenom poslovne politike Applea Nanobit je dobio mnogo konkurencije pa su se okrenuli izradi igara za masovnu publiku. Od toga su došli do toga da 100 posto prihoda Nanobit danas zarađuje od "freemium" naplate dodatnog sadržaja u igrama, a do sada su proizveli čak 19 mobilnih igara. Godišnje izbace, kaže Sumina, jednu do dvije vrhunske mobilne igrice. Nanobit ima 103 zaposlenih, urede u Hrvatskoj i Mađarskoj, te kontinuirano bilježi rast prihoda koji iznose oko 60 milijuna kuna, što pokazuje njihov uspjeh.
Sumina je na kraju dao zaključak kako nikada nije idealno vrijeme za započeti nešto novo, te da ne postoji uspjeh preko noći.
- Uvijek tražite mjesto za rad i napredak jer se stvari oko vas brzo mijenjaju - rekao je Sumina.
Kraj je iskoristio kao priliku da prezentira publici njihov novi proizvod, na kojem su radili zadnje dvije godine, igricu po nazivom My City - Entertainment Tycoon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:25