STRAH OD UVOZA

PREUZIMANJE PAN-PEKA ODJEKNULO MEĐU HRVATSKIM PEKARIMA 'Bojim se da će se sada sve više uvoziti smrznuti proizvodi iz cijelog svijeta'

 
Ilustracija, Pan-Pek
 Boris Kovačev / Hanza Media

Pan-Pek, jedan od najvećih hrvatskih pekarskih lanaca, prešao je u ruke poljskog fonda. Polish Enterprise Fund VII, kojim upravlja Enterprise Investors potpisanim ugovorom postao je većinski vlasnik Pan-Peka, priopćili su jučer iz poljskog fonda i najavili kako u sljedećih pet godina planiraju proširiti poslovanje.

Razvoj tržišta

- Sigurni smo da će se tržište pekarskih proizvoda u Hrvatskoj razviti na temelju kontinuiranog rasta suvremenog maloprodajnog kanala prehrambenih proizvoda. Pod vodstvom Ivana Paraća, izuzetno iskusnog i vještog poduzetnika, Pan-Pek će učvrstiti svoju vodeću poziciju u jadranskoj regiji - izjavio je Michał Kędzia, partner u društvu Enterprise Investors.

Poljaci zasad ne otkrivaju koliko su platili kupnju 65-postotnog udjela u Pan-Peku: tu nam informaciju nisu otkrili ni u jučerašnjem razgovoru s predstavnicima njihova fonda. Ipak, pojasnili su nam zašto su se odlučili na preuzimanje Pan-Peka.

- Smatramo da je Pan-Pek dobro opremljen kako bi iskoristio prednosti sve veće važnosti suvremenih kanala maloprodaje u regiji Jadrana - ističu Poljaci, dodajući kako očekuju da će proizvodima Pan-Peka opskrbljivati trgovine na ovom području.

- Velike prilike vidimo i u vlastitoj maloprodaji Pan-Peka - poručuju iz Enterprise Investorsa. Preuzimanje Pan-Peka ne treba promatrati samo u kontekstu dolaska Poljaka na hrvatsko tržište pekarskih proizvoda. Naime, u Varšavi ističu kako im je u fokusu cijela Jadranska regija.

- Aktivno tražimo investicijske prilike u cijeloj Jadranskoj regiji i nadamo se da ćemo za nekoliko mjeseci sklopiti novu transakciju - kažu Poljaci, no zasad ne otkrivaju što bi im se moglo naći na ulagačkoj meti. Inače, Enterprise Investors je već prisutan u široj regiji koja mu se sada nalazi u fokusu. Naime, 2016. kupili su, kako su pisali mediji, za 34,5 milijuna eura od Mercatora Intersport, čiji su, kako stoji u podacima o portfelju kojim raspolažu, 100-postotni vlasnici.

Strah od uvoza

Vijest o preuzimanju vlasništva nad Pan-Pekom odjeknula je jučer među vlasnicima vodećih pekarskih društava koji nisu baš sigurni hoće li promjena vlasnika biti dobra za stabilnost tržišta.

- Preuzimanje Pan-Peka nije dobro, bez obzira o kojem je fondu riječ. Bojim se da će se sada sve više uvoziti proizvodi, smrznuti i polusmrznuti iz cijelog svijeta, a sve manje će se proizvoditi u Hrvatskoj jer je proizvodnja skupa, a uvoz je jeftiniji - kaže Josip Galiot iz Dinare, koji smatra kako Pan-Pek nije prodan zbog loših rezultata, već zbog širenja.

- Da je pekarska industrija profitabilna kao prije, sigurno ne bi zvali poljski fond. No, morali su se preinvestirati te će se s novom tehnologijom i manje ljudske snage moći širiti i na druga tržišta - dodaje Galiot koji smatra da je situacija u pekarskoj industriji jako loša. Ipak, hoće li promjena u Pan-Peku utjecati na tržište i na druge lance pekarnica nije siguran Josip Plodinec iz Klare.

- Treba vidjeti koja će biti njihova strategija. No, činjenica jest da Poljaci sve više ulažu, a tu im pomaže potpora iz fondova EU- dodaje Plodinec.

Posljednjih su se godina intenzivirala poljska ulaganja u Hrvatsku. Ukupna poljska ulaganja u Hrvatsku od 1993. do kraja rujna prošle godine iznose, prema podacima HNB-a, 95,7 milijuna eura, što Poljsku svrstava na 25. mjesto među zemljama iz kojih dolaze ulagači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:50