Kontrole HZZO-a nisu baš efikasne

Privatni poslodavci angažiraju i detektive da stanu na kraj muljatorima na bolovanju

 Arhiva / Getty Images/iStockphoto

Kako se kod nas ulazi u trag onima koji su na lažnim bolovanjima? U javnim tvrtkama i službama skoro nikako, jer poslodavac to uglavnom i ne traži, ali kod privatnih poslodavaca situacija je drukčija, oni se redovito raspituju zašto je njihov radnik na bolovanju, traži se mišljenje HZZO-ova kontrolora, piše Slobodna Dalmacija, a angažiraju i privatne detektive.

„Prema Pravilniku HZZO-a o kontroli privremene nesposobnosti za rad, ako pregled osiguranika nije moguće obaviti u ordinaciji izabranog doktora ili prostoru HZZO-a, obavlja se kući, uz prethodnu najavu. U praksi, kako doznajemo, najčešće se pregledava dokumentaciju, eventualno pozove pacijenta u ambulantu.

Nema nikakvog dramatičnog zaskakanja pacijenata osiguranika 'po kućama', nenajavljenih dolazaka s bombonijerom i kilo banana, niti su ti kućni posjeti, općenito uzevši, učestali, dapače. Liječnik s kojim smo razgovarali rekao nam je da se sjeća jednog jedinog kućnog posjeta HZZO-ovih kontrolora nekom od njegovih pacijenata.

Kako cijeli taj sustav kontrole, koji i HZZO kreće "popravljati" dodatnim akcijama, privatni poslodavci očito smatraju tromim, pronalaze nove, efikasnije načine: jedan od njih je za angažiranje privatnog detektiva.

U Zadru već godinama agenciju nazvanu Detektiv Sjena ima Vinko Grgić, nekadašnji policajac, koji nam je rekao da u zadnje vrijeme najčešće prima upravo zahtjeve za provjerom radnika na bolovanjima. I Grgić naglašava da to traže isključivo privatnici, nikad državne službe.

Ono što detektiv Sjena naziva 'utvrđivanjem odgovara li stupanj aktivnosti stupnju invalidnosti' neke osobe, praktično znači da prati, motri, provjerava. Jedan slučaj odnosio se, primjerice, na uredskog zaposlenika, drugi na fizičkog radnika zaposlenog u stranoj tvrtki na našem području, treći na zaposlenika na ne osobito fizički zahtjevnom poslu. Ljudi uzmu bolovanje pa odu okopavati polje, kaže detektiv Grgić.

Ponekad se nema što otkriti – čovjek je kod kuće, doista bolestan, ne izlazi, osim eventualno na balkon. No češće su one druge situacije – spomenuti 'fizikalac' je, recimo, imao ozljedu na radu i tražio premještaj na lakše poslove, ali za vrijeme bolovanja nastavio je raditi najteže poslove. U takvim se slučajevima, objašnjava Grgić, pojavljujemo kao svjedoci ako tvrtka pokrene postupak pred nadležnim tijelima

Poslodavci, također, radi isplata putnih troškova, sve češće provjeravaju gdje njihovi radnici imaju prijavljeno prebivalište.

A kad je detektiv Grgić nekim državnim službama nudio suradnju, vodeći se računicom kako je jeftinije platiti detektiva nego troškove naknada za bolovanje, najprije mu nisu ni odgovarali. Bio je uporan, i konačno uspio dobiti odgovor u kojemu je rečeno da za ponuđenim uslugama – nema potrebe“, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 13:16