Izvozni potencijal

ROAD SHOW ZA JAPANSKE DISTRIBUTERE VINA IZ HRVATSKE Obišli četiri vinarije, a u Belju ih je pratio i Cro Cop

 Arhiva / Hanza Media

Hrvatska vina sve više osvajaju japansko tržište. Nakon početnih kontakata s trgovcima i predstavljanja u Tokiju, prošlog su tjedna distributeri hrvatskih vina u Japanu obišli Hrvatsku.

- Sedam japanskih distributera i potencijalnih kupaca tijekom obilaska vinograda i podruma kušali su odabrana vina i autentične hrvatske specijalitete te se odlučili za uvoz vrhunskih vina i sorti koje do sada nisu bile u ponudi na tom tržištu, poput merlota, a koje će se do kraja godine početi izvoziti u Japan. Vina Belje izvoze graševinu koja se pokazala odličnim izborom za japansku kuhinju - kaže Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica Sektora marketinga i turizma Belja.

- Kraljevski vinogradi predstavili su pošip, plavac mali i crljenak kao najznačajnije dalmatinske sorte. Crljenak i jadranska tuna posebno su predstavljeni kao idealan spoj i na Sushi, Tuna & Wine Festivalu u Zadru, a sada već i u restoranima u Tokiju i Osaki - kaže Zoran Pantalon, direktor Kraljevskih vinograda iz Zadra.

Uz frankovku, koja se već izvozi, u PP-u Orahovica japanski su distributeri pokazali veliko zanimanje za vrhunsku graševinu.

- Za posjeta Vinima Belje japanske je goste dočekao i Mirko Filipović, Cro Cop. Japanski gosti bili su posebno oduševljeni tim susretom - kaže Ljiljana Vajda-Mlinarček.

Graševinu u Japan izvoze i Iločki podrumi koji su nedavno dobili i ponudu za otkup cijele izborne berbe bobica traminca 2011., koji je osvojio platinastu medalju Decantera. Ukupne količine vina u prvoj godini nisu izrazito velike, no sudeći po interesu, izvoz će samo rasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:50