Klaus Peter Fouquet, Bosch

SMART TEHNOLOGIJE Jastrebarsko i Rijeka bit će prvi pametni gradovi u Hrvatskoj

U planu su i virtualne elektrane, koje će koristiti infrastrukturu pametne elektroenergetske mreže gradova kako bi povezala manje distribuirane izvore energije. Planirana ušteda je 20 posto
Klaus Peter Fouquet, predsjednik Uprave tvrtke Robert Bosch AG
 Boris Kovačev / Hanza Media

- U roku od deset godina mnogi će europski gradovi postati pametni gradovi. Gradovi budućnosti zapravo su pametni gradovi - rekao nam je Klaus Peter Fouquet, predsjednik tvrtke Robert Bosch AG, koji je u Zagrebu boravio u povodu prve regionalne konferencije Bosch Smart Solutions, održane na Zagrebačkom velesajmu. S Fouquetom smo razgovarali o novim projektima njegove tvrtke, koji trenutno čine tek mali dio njihova poslovanja. No, u budućnosti će sigurno rasti jer je riječ o “smart” tehnologijama, koje će olakšati svakodnevni život tisućama ljudi diljem svijeta.

Podaci pokazuju da je u pravu što se tiče upotrebe “smart” tehnologija, samo će britanska vlada uštedjeti 33 milijarde funti zbog učinkovitijeg korištenja podataka. Već sada je u L.A.-u, nakon postavljanja sigurnosnih sustava, smanjena stopa zločina za 13 posto. Osim toga, uštedjelo bi se 20 posto obnovljive energije zbog jeftinije opskrbe strujom, za 30 posto bi se smanjile prometne gužve, a za 20 posto bi se povećalo korištenje javnog prijevoza.

Predviđanja su da će u godinama koje slijede sve više tvrtki nastojati uzeti svoj dio tržišnog kolača u ovom sektoru, zbog čega je Bosch odlučio, kako sami kažu, izaći iz kuhinja i automobila i proširiti se dalje.

- Siguran dom, koji kontroliramo i kad nismo u njemu, i grad u kojem se lako živi. To su ideje pametnih tehnologija, a one su budućnost. U tom području razvoja nismo prvi, ali mislim da tržištu predstavljamo kvalitetna rješenja koja će kupci prepoznati - kaže Fouquet i dodaje da su u Hrvatskoj pokrenuli pregovore s gradonačelnicima Jastrebarskog i Rijeke, koji su veoma zainteresirani za njihova rješenja. Budući da su pregovori u tijeku, nije nam mogao reći ništa detaljnije o tome koje će se tehnologije uvesti u tim gradovima.

No, gradovi diljem Europe i svijeta već su počeli uvoditi nove tehnologije. Pomoću njih olakšavaju promet - bilo da je riječ o traženju parkirnog mjesta ili korištenja javnog prijevoza. Tako, primjerice, na širem području Stuttgarta već sada korisnicima omogućavaju da preko njihove aplikacije rezerviraju i plate karte za razne oblike prijevoza - vlakove, bicikle, autobuse. Korisnicima je na taj način planiranje putovanja znatno jednostavnije i bezbolnije jer za određeni vlak kartu mogu kupiti nekoliko sati prije, dok još nisu došli u Stuttgart, a pritom ne moraju strahovati da će ostati bez mjesta ili da je neće stići kupiti.

Osim toga, aplikacije olakšavaju traženje parkirnih mjesta. Trenutno potraga za parkirnim mjestima u njemačkim gradovima traje prosječno deset minuta, pokazuju istraživanja. No, Bosch je osmislio aplikaciju koja će prekinuti s dosadnom praksom traženja slobodnog mjesta: automobili će sami biti senzori. Vozila će prepoznavati prazna mjesta na ulici dok se voze njome, a onda će taj podatak javiti u bazu, preko koje će drugi korisnici u realnom vremenu vidjeti situaciju na parkiralištima. Na taj će se način izbjeći dodatne gužve u gradu, kao i potrošnja energije.

Iako probleme s parkingom muče uglavnom veliki gradovi, kojima će ta tehnologija biti najpotrebnija, ciljano tržište su i mali gradovi. Oni neće posegnuti za tim rješenjima jer im nisu potrebna, no cijeli je niz drugih stvari koje će sigurno željeti poboljšati.

- Svuda u Europi, pa i u Hrvatskoj, vlada trend preseljenja u veliki grad. Zbog toga gradići moraju konkurirati, ponuditi nešto bolje, kako bi zadržali svoje stanovništvo. Vjerujem da imamo što ponuditi svima, bez obzira na veličinu, jer su rješenja univerzalna. Dobro, gradić od nekoliko tisuća stanovnika možda nema problema s parkiranjem, no vjerojatno će primjenom pametnih tehnologija htjeti uštedjeti na rasvjeti - dodaje Fouquet.

Bosch danas ima vlastiti oblak za internet stvari, u kojem je već dostupna tehnološka infrastruktura. Tijekom ove godine na oblaku se našlo 50 njihovih aplikacija. Od iduće njihova postojeća loT suite platforma postaje mozak koji će pružati informacije potrebne za povezivanje uređaja, korisnika i tvrtki. On će omogućiti da se pravila za automatske odluke pohrane online, što će uvelike olakšati život. Bosch tako planira nuditi niz pametnih rješenja: od već navedenog pametnog parkiranja, preko intermodalnog prijevoza, u sklopu kojeg se koriste najmanje dva prijevozna sredstva da bi se došlo do odredišta, preko E-mobilnosti, koja vlasnicima električnih automobila nudi informacije o punionicama, pa sve do praćenja kvalitete zraka i upravljanja voznim parkom. Što se tiče energije, u planu su virtualne elektrane, koje će koristiti infrastrukturu pametne elektroenergetske mreže kako bi povezala manje distribuirane izvore energije. U sklopu nje koristit će se gotovo svaki izvor električne energije koji trenutno nije potreban korisnicima za pohranu viška proizvedene energije. Ima toga još: nadgledanje javnih prostora, detekcija poplave, društvena aplikacija vezana za lokalne informacije...

Naši gradovi, kao i naši domovi, u budućnosti će biti još više povezani i kontrolirani preko novih tehnologija. Primjerice, preko mobitela ćemo regulirati toplinu stana, otvoriti vrata gostu (čak i ako nismo doma), prekontrolirati rok trajanja namirnica u hladnjaku, pojačati ili smanjiti grijanje, ali i provjeriti je li u kući sve u redu. Na taj ćemo način biti sigurniji, uštedjet ćemo i vrijeme i novac - dodaje Fouquet.

- Mi već imamo u prodaji glavni kontrolni uređaj, preko kojeg je jednostavno upravljati svime u kućanstvu. No, moguće je kupiti sustave odvojeno i kontrolirati samo nešto. Važno je da naši proizvodi nisu namijenjeni stručnjacima - ne treba ništa posebno znati da bi ih se stavilo u funkciju - pojašnjava Fouquet i dodaje kako je glavni uređaj rađen tako da koristi jednu tehnologiju za više stvari. Primjerice, detektor dima istodobno će imati funkciju detektora pokreta. Također će biti moguće koristiti električnu energiju iz automobila, ako nam ona tamo nije potrebna, kako bismo osvijetlili ili ugrijali dom. No, ako nam je struja potrebna kako bismo vozili automobil, moći ćemo jednostavno preusmjeriti energiju iz kuće u automobil.

Nove tehnologije bit će doprinos kućnom budžetu. Novi sustavi, među ostalim, pomoći će uštedi energije, posebno kada budemo izvana kontrolirali toplinu našeg doma. Osim toga, u svojim ćemo se kućama zahvaljujući tim sustavima osjećati sigurnije jer ćemo u svakom trenutku moći vidjeti što se događa u našem životnom prostoru.

- Naši proizvodi u prodaji će se naći već iduće godine, i to u Njemačkoj i Austriji. Kasnije, tijekom godine, planiramo i širenje, tako da ćemo prodavati i u drugim zemljama srednje Europe. Cilj nam je doći do što većeg broja ljudi, a siguran sam da će se u roku od nekoliko godina proširiti starim kontinentom - dodaje Fouquet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:45