PRILIKA I ZA HRVATSKE TVRTKE

STRUJA IZ MORSKIH VALOVA Finci za projekt na Atlantiku dobili EU zajam od 10 milijuna eura

Potpredsjednik EIB-a Jan Vapaavuori, EU povjerenik za istraživanje, znanost i inovacije te glavni izvršni direktor finske tvrtke AW-Energy John Liljelund
 EIB

Na žalost toga se nisu prvi dosjetili Hrvati nego Finci: Za demonstracijski projekt pretvaranja energije valova u električnu energiju, što bi mogao biti veliki korak naprijed u potrazi za novim izvorima održive energije, finska je kompanija AW-Energy upravo dobila EU zajam od 10 milijuna eura.

U pitanju je zajam Europske investicijske banke uz podršku programa Obzor 2020 za istraživanje i inovacije, a zahvaljujući dobivenom novcu će finska kompanija izgraditi postrojenje u Portugalu i njime demonstrirati svoj koncept iskorištavanja valova nazvan WaveRoller.

To je prvi projekt koji će primiti novac iz posebnog europskog programa namijenjenog inovativnim energetskim tvrtkama, InnovFin Energy Demo Project Facility, pa ne bi bilo loše da hrvatske tvrtke iz energetskog sektora prouče uvjete i mogućnosti koje su tu otvorene i za njih – osim zajmova od 7,5 do 75 milijuna eura, moguće je dobiti i jamstva, ali i ulaganje. Podupirat će se energetske projekte koji imaju dobar komercijalni potencijal, ali su tehnološki riskantni i stoga nisu baš dobrodošli u bankama, objavila je u srijedu Europska komisija.

Glavni izvršni direktor AW-Energy John Liljelund je u srijedu potpisao ugovor o zajmu u Bruxellesu. Za tehnologiju WaveRoller već primaju europsku potporu u sklopu projekta SURGE (kroz Sedmi okvirni program, koji je prethodio Obzoru 2020), sa ciljem da se komercijalno poveže demonstracijsko postrojenje i uređaj koji bi trebao pretvoriti energiju valova u električnu energiju.

AW-Energy ima tri 100kW prototipne jedinice povezane na mrežu pored Peniche u Portugalu od 2012. godine. S novcem od novog zajma planira ove godine instalirati 350kW demonstracijsko postrojenje na istom području, a cijeli projekt stoji 19 milijuna eura.

Kako su izvijestili iz EK, postoji nekoliko inovativnih tehnologija za dobivanje energije iz oceana ali sve su suočene s preprekama u pristupu tržištu jer je moguće da ne bi bile cjenovno konkurentne. Uređaj koji su razvili Finci, međutim, čini se u tom smislu obećavajući.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15