BOLJE OD OČEKIVANJA

USPJEŠNI DEBI SPOTIFYA NA BURZI Procijenjena vrijednost tvrtke iznosi 26,6 milijardi dolara

 Profimedia, SIPA USA

Švedska glazbena streaming kompanija Spotify imala je uspješni debi na njujorškoj burzi u utorak. Najviša postignuta cijena dionica bila je 165,90 dolara, a procijenjena vrijednost tvrtke je 26,6 milijardi dolara, prenosi Washington Post.

Trgovina dionicama počela je s visokih 165,90 dolara po dionici, a suprotno očekivanju, stabilno se trgovanje nastavilo do kraja dana kada je cijena pala na 149,01 dolara, što je opet 13 posto više od referentne cijene od 132 dolara koju je postavila njujorška burza, izvještava Washington Post. Također, nadmašen je i očekivani raspon cijene koji se kretao od 37,5 do 125 dolara po dionici.

„Bio je to samo prvi dan, ali bio je, po svemu sudeći, vrlo dobar dan”, izjavio je Nicholas Colas suosnivač tvrtke koja analizira burzovne podatke DataTrek Research istaknuvši da ako se ovaj pozitivan trend dionica nastavi koncept „direktnog izlistavanja” kojim je Spotify izašao na burzu mogao bi utabati put i za ostale multi-milijarderske kompanije koje planiraju izlazak na burzu poput Airbnba, Lyfta i Ubera.

Nekonvencionalna inicijalna ponuda dionica Spotifya, tzv. direktno izlistavanje jeftinija je varijanta izlaska na burzu u kojoj se postojeće dionice stavljaju na prodaju bez posrednika, a to znači i veći rizik za tvrtku jer ne plaća velike iznose bankama za osiguranje. Također, ovaj pristup znači i veću nepredvidljivost cijena dionica. Dosad, Spotify je ujedno i najveća kompanija koja je izabrala strategiju direktnog izlistavanja, prenosi The Verge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:34