Je li moguć kompromis?

VINSKI SPOR SE RASPLAMSAVA Zbog istarskog terana Slovenija je spremna tužiti Europsku komisiju sudu

Dejan Židan
 Željko Hajdinjak / Hanza Media

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan oštro je reagirao na neslužbene najave da će Europska komisija uskoro predložiti kompromisno rješenje u sporu s Hrvatskom oko vina teran, objavio je HRT, dodajući kako je Židan izjavio i kako nije isključena tužba Slovenije protiv Komisije.

"Bit ću vrlo razočaran dopusti li se Hrvatskoj izuzetak u korištenju zaštićenog naziva vina teran i upotrijebit ćemo sva pravna sredstva za zaštitu slovenskih proizvođača", kazao je Židan u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Pozivajući se na neimenovane izvore u Bruxellesu, slovenski su mediji objavili da je Komisija Hrvatsku zamolila da privremeno pričeka s prihvaćanjem novog zakona kojim bi u Hrvatskoj vinarima bilo dopušteno uz naziv vina na naljepnici istaknuti i sortu grožđa od koje je proizvedeno, te da će Komisija pokrenuti postupak kako bi se spor riješio kompromisom.

„To rješenje navodno predviđa da bi na bocama s hrvatskim teranom pisalo 'hrvatska Istra', a manjim slovima 'teran', kako bi konzumenti mogli razlučiti između terana iz slovenskog primorja koji se proizvodi od sorte refošk i hrvatskog vina teran iz Istre koji nastaje od sorte teran. Slovenija na to dosad nije pristajala te je tražila zabranu prodaje terana iz Hrvatske na području Europske unije, ali i na hrvatskom tržištu“, javlja HRT.

Slovenija je inače u četvrtak Europskoj komisiji predala žalbu u kojoj se potužila da hrvatski vinari iz Istre i dalje proizvode i prodaju vino teran iako je Slovenija svoj tzv. kraški teran zaštitila oznakom geografskog podrijetla prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 01:05