AUTOMOBILSKE INOVACIJE

WAYMO ŠIRI POSLOVANJE Zajedno s Jaguarom kreću u proizvodnju potpuno autonomnog, električnog automobila

Jaguar I-Pace
 Brendan McDermid / REUTERS

Waymo, tvrtka koja se bavi autonomnom vožnjom u vlasništvu Alphabeta, objavila je jučer kako pokreće uslugu dijeljenja automobila, a za to, u suradnji s Jaguarom, proizvodi i poseban autonomni automobil, objavio je Quartz.

Dvije kompanije udružile su se kako bi proizvele potpuno autonomni, električni automobil nazvan Jaguar I-Pace. Usluga bi trebala postati javno dostupna već ove godine, a Waymo ju inicijalno pokreće u Phoenixu u Arizoni.

Ova je vijest uslijedila svega devet dana nakon nesreće u Tempeu, u Arizoni, koju je prouzročio Uberov autonomni automobil.

Novih 20 tisuća autonomnih Jaguara I-Pace pridružit će se Waymovom voznom parku, i tako potencijalno u naredne dvije godine, povećati promet kompanije na milijun vožnji dnevno.

Tvrtka će sljedeće tržište, na kojem će ponuditi ovu uslugu, objaviti kasnije ove godine, izjavio je John Krafcik, izvršni direktor tvrtke Waymo. Novi Jaguari, ipak, neće biti na prodaju za širu javnost.

Quartz je prošli mjesec već pisao o planovima ove tvrtke da izgrade platformu za dijeljenje autonomnih automobila. Tvrtka je, naime, cijelu prošlu godinu intenzivno radila na razvijanju programa koji će upravljati autonomnim vozilima, a koji bi u prosjeku mogao, bez asistencije čovjeka, voziti čak četiri puta dulje od konkurencije. Puštanje 20 tisuća autonomnih Jaguara u promet, Waymou će svakako donijeti i mnogo potrebnih podataka koji će im omogućiti da svoj program nadograde i unaprijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:00