Polje Šandrovac

Zbog novih proizvodnih metoda, Ina će veliko naftno-plinsko polje kod Bjelovara koristiti još nekoliko desetljeća

Polje Šandrovac
 Ina
Ina je obilježila 50. godišnjicu kontinuirane proizvodnje na naftno-plinskom polju Šandrovac kraj Bjelovara. Kako su danas poručili iz te naftne kompanije, Inina ulaganja u istraživanja i proizvodnju trebala bi osigurati još nekoliko desetljeća proizvodnje na ovom polju, na kojem je u proteklih pola stoljeća ukupno proizvedeno 8,7 milijuna kubnih metara nafte, što je dovoljna količina za zadovoljavanje trogodišnjih potreba Hrvatske za naftom.
- Ina namjerava i u idućem razdoblju nastaviti s proizvodnjom na polju Šandrovac. Strategija je kompanije, uz nova otkrića, povećanje isrcpka preostalih ugljikohidrata na postojećim poljima primjenom novih proizvodnih metoda - poručio je Tvrtko Perković, operativni direktor Ininog Istraživanja i proizvodnje nafte i plina.
Šandrovac, prema Ininim podacima, trenutno dnevno proizvodi 98 kubnih metara nafte, 66.000 kubnih metara naftnog plina i 220.000 kubnih metara komprimiranog plina. Ina je s proizvodnjom ugljikohidrata na tom naftno-plinskom polju počela 7. srpnja 1967. i otad je u kontinuiranoj upotrebi, s izuzetkom 10-dnevne obustave proizvodnje u studenom 1991., zbog ratne opasnosti. Danas je Šandrovac, ističu u Ini, četvrto po veličini naftno polje u Hrvatskoj.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:07