MJESEČNI IZVJEŠTAJ

ZBOG RESTRUKTURIRANJA STANJE U AGROKORU JE SVE BOLJE Konzum ima najviši broj kupaca od početka godine! Jedna od kompanija ima čak 33 posto veći rast..

 Darko Tomaš / HANZA MEDIA

Mjesečni izvještaj izvanredne uprave Agrokora za studeni ukazuje na „poboljšanje sveukupnog gospodarskog i financijskog stanja sustava Agrokor koje je nastalo kao rezultat financijskog i operativnog restrukturiranja kompanija koje je u tijeku“.

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana bilježe porast prihoda od prodaje u listopadu u odnosu na rujan, a ujedno je zabilježen i 10-postotni rast prodaje ulja u odnosu na rujan. Ostvarena operativna dobit (EBITDA) je u skladu s očekivanjima za listopad, ističe se, a Poslovni segmenti pića i ulja nastavljaju s provođenjem programa kontrole troškova, dok su segmenti sladoleda i smrznute hrane, te mesa fokusirani na profitabilan rast kroz optimizaciju proizvodnog portfelja.

„Sve kompanije poslovne grupe Prehrana nastavljaju sa intenziviranjem izvoznih aktivnosti pa je tako primjerice Pik Vrbovec u listopadu ostvario 33 posto veći rast prihoda od izvoza u odnosu na rujan“, stoji u izvješću.

Poslovna grupa Maloprodaja i veleprodaja u listopadu je, navodi se, prolazila kroz izazove uzrokovane povećanjem udjela promocija i snižavanjem cijena s ciljem postizanja konkurentne prednosti.

Konzum je, tako, u listopadu stabilizirao prosječni broj kupaca koji je najviši od početka godine, uz povećanje od 2,1 posto „isto za isto“, te važno smanjenje operativnih troškova za 2,7 posto u odnosu na plan. Maloprodaja Tiska u listopadu je, pak, realizirala značajne povoljne utjecaje na bruto maržu uslijed uspješnih pregovora s dobavljačima, te zahvaljujući implementaciji ciljane cjenovne strategije. U prvih deset mjeseci, kompanije iz poslovne grupe Poljoprivreda su postigle pozitivne EBITDA-e s maržama u rasponu od 2,3 posto do 20,8 posto.

„Marža u listopadu je iznad prosjeka ostalih mjeseci 2017, što je rezultat kvalitetnijeg upravljanja troškovima, odličnih naturalnih pokazatelja u proizvodnji stoke, visokih prinosa poljoprivrednih kultura i visoke profitabilnosti mliječnih farma. Listopad 2017. godine bio je najbolji mjesec za realizaciju prihoda u ovoj godini za Belje, koje zajedno s Agrokor trgovinom čini 75 posto ukupnih prodajnih prihoda. Pik Vinkovci su realizirali financijski gledano, 118 posto višu prodaju u listopadu u odnosu na rujan“, naglašava se u priopćenju.

Osim poslovnih rezultata kompanija, izvanredna uprava je izvijestila i o svim ostalim aktivnostima u Agrokoru d.d. Pritom je jedna od ključnih tema bila prijava potraživanja, a nakon objave, pojedini vjerovnici zatražili su dopunu, odnosno izmjenu tablica potraživanja.

„Zasad je zaprimljeno 13 prijava tražbina za koje vjerovnici imaju potvrdu da su prijavu tražbine predali u roku, koje su naknadno ispitane, te priznate u ukupnom iznosu od 9.793.123 kuna, te su izvršeni ispravci tražbina za još 36 vjerovnika. Također je zaprimljeno 15 podnesaka kojima vjerovnici osporavaju tražbine drugih vjerovnika, a koji se odnose na ukupno 173 različite tražbine“, napominje se u izvješću.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 03:39