Biljke koje liječe

Prirodna i učinkovita zaštita od sunca i kukaca: Evo kako se još možete prirodno zaštiti!

 Berislava Picek/Cropix
Naučite koje su i učinkovito se obranite od opasnosti koje vrebaju svako ljeto

Osim jestivih biljaka, svaki bi vrt, slažu se stručnjaci, trebao imati i one biljke koje su korisne u kućnoj ljekarni, bilo za njegu kože, bilo za zaštitu od kukaca ili vremenskih prilika.

Svaki bi vrt osim jestivih biljaka trebao sadržavati i one biljke koje su korisne u kućnoj ljekarni, bilo za njegu kože, bilo za obranu od kukaca. Čak i ako ih aktivno ne koristimo, neke će nam od njih pomoći samom prisutnošću, kao što su, primjerice, lavanda ili bosiljak, koji svojim eteričnim mirisom odbijaju zujave komarce. Opako sunce i zujavi dosadnjakovići potaknuli su nas u redakciji da zavirimo i u naš vrt.

OBRANA OD SUNCA

Tko nije barem jednom izgorio na suncu, ne zna što je propustio. Izrazito bolno zatezanje kože, nakon čega slijedi period ljuštenja kože; nezaboravno iskustvo. Naš savjet je da redovito koristite preparate za zaštitu kože, bili oni kemijski, mehanički ili prirodni, a uvijek će vam pomoći već spomenuta aloe vera, koja je i najpoznatija po svojem umirujućem djelovanju na opekotine, posebno od sunca.

image
Berislava Picek/Cropix

ALOE VERA

U svijetu je poznato više od 250 vrsta aloe vere, ali ljekovita svojstva imaju - Barbadensis, Arborescens, Chinensis i Ferox. To je afrička biljka, o kojoj prvi zapisi postoje još na mezopotamskoj pločici iz 2200. godine pr. n. e., a danas je jedna od najpopularnijih biljaka zbog ljekovitih svojstava i široke primjene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Zanimljivo je da je ova biljka iz porodice ljiljana, a ne kaktusa, kako to mnogi smatraju. U Sredozemlju cvate tijekom lipnja, ima debele mesnate listove s bodljama koji sadrže gelastu masu. Cvjetovi su crveni, imaju šest latica i tvore viseće cvjetne grozdove.

image
Berislava Picek/Cropix

MELEM NAKON SUNČANJA

Još jedna biljka sa zasluženim mjestom u kućnoj ljekarni je gospina trava. Naime, od gospine trave i maslinova ulja radi se kantarionovo ulje, koje se koristi nakon što smo izgorjeli na sunčanju. Nakon apliciranja ulja ne smijemo se izlagati suncu 12 do 15 sati.

image
Berislava Picek/Cropix

Izrada kantarionova ulja izrazito je jednostavna. Postoje razne recepture, omjeri, količine i vrijeme berbe, ali sljedeći način se općenito smatra pravilnim.

image
Berislava Picek/Cropix

Gotovo do vrha napunjenu teglicu nerazvijenih pupova i cvjetova biljke ostaviti par sati ili jedan dan da malo povenu. Na njih zatim naliti litru domaćeg maslinova ulja. Staklenku zatim dobro zatvoriti i pustiti da stoji na suncu šest tjedana, svaki dan ju par puta protresti. Nakon tog vremena ulje barem dvaput procijediti kroz gustu lanenu krpu.

GOSPINA TRAVA

Gospina trava potječe iz Europe i Azije, a danas je raširena u svim krajevima umjerene klime. Raste po suhim poljima i pašnjacima, nema prevelike zahtjeve prilikom uzgoja osim da zemlja u kojoj raste ima drenažna svojstva. Biljka ima fotosenzibilno djelovanje, što znači da nakon tretiranja, iako će vam njezini pripravci biti spasonosni kod izgorene kože, nikako ne izlazite na sunce. Ovo upozorenje mnogi olako shvaćaju poučeni tradicionalnim iskustvom dugogodišnjeg mazanja kantarionovim uljem na plaži.

image
Berislava Picek/Cropix

BILJKE KOJE ODBIJAJU KOMARCE

Biljke koje pomažu u borbi protiv komaraca naši su heroji. Dok zujave napasti tjeraju svojim eteričnim svojstvima, za čovjeka su olfaktivno ugodne, a i vizualno su lijepe. Način obrane od komaraca je kreiranje gredice u kojoj rastu lavanda, bosiljak, menta, mirisne pelargonije i kadifice. Naravno, da bi eterična moć tih biljaka došla do izražaja, potrebno je posaditi više od jednog primjerka i smjestiti se u njihovoj neposrednoj blizini radi što boljeg učinka.

image
larisa birta

LAVANDA

Snažni miris lavande od eteričnih ulja koja se mogu destilirati iz cvjetova često se koristi u aromaterapiji. Osim što će svojim mirisom otjerati komarce, lavanda će vas smiriti i djelovati pozitivno na vaše raspoloženje.

image
Eleanor hen

MENTA

Osim komaraca, menta će svojim mirisom otjerati mrave, buhe i razne druge insekte. Buketići suhe mente imaju neugodan miris za miševe.

image
sigmund, Unsplash

BOSILJAK

To je najjači repelent i svojim će mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ako vas komarac ugrize, protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrbež. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

image
Berislava Picek/Cropix

RUŽMARIN

Komarci ne podnose miris ružmarina. Dovoljno je teglicu s ružmarinom postaviti na prozorsku dasku i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je u cvatu. Miris ružmarina bit će intenzivniji ako protresemo biljku, a time i učinkovitiji. Osim toga, lišće ružmarina pomoći će vam da ublažite svrbež i upalu od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ružmarina možemo napraviti preparat protiv komaraca.

image
Berislava Picek/Cropix

PRVA POMOĆ PRI UBODU KOMARCA

image
Berislava Picek/Cropix

Možda nakon prvih par uboda nećemo odmah posegnuti za kućnom ljekarnom, no nakon dvadesetog situacija postaje ozbiljna. Nekoliko je prirodnih način za umirenje kože nakon uboda komarca, poput leda, čija će hladnoća lagano anestezirati osjetljivo područje i smanjiti oticanje. Mi smo iskoristili umirujući gel od aloe vere, a sve što je potrebno učiniti jest oguliti kožu i direktno aplicirati svježi gel na kožu. Umirujuća svojstva ima i pasta od mente, koju je dovoljno nekoliko minuta drobiti u mužaru prije upotrebe.

Uživajte u godišnjem odmoru i čuvajte se sunca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:43