Mickey Mouse se trebao zvati...

Devet činjenica o neodoljivim Disney likovima koje sigurno niste znali

 

Kada nas netko pita za najdražeg animiranog lika, zasigurno ćemo se prvo sjetiti nekog od crtanih junaka Walta Disneya. Jeste li znali da glavnih likova iz Disneyevih filmova ima više od 50? Dio njih, kao što su Mickey Mouse, Pinokio, Pocahontas i Winnie the Pooh su poznati i starijim generacijama. Novije likove poput onih iz Frozen, Auti i Nemo pak obožavaju mlađi.

Neki od Disney junaka su u obliku životinja, a drugi su fantastična bića raznih oblika i boja. Svi oni nas zabavljaju od malih nogu, ali su manje poznate određene zanimljive činjenice o njima pa dio istih otkrivamo u nastavku.

Mickey Mouse se trebao zvati drugačije

Kada je Walt Disney predložio svojoj supruzi Lillian da se glavni lik u crtiću zove Mortimer Mouse, ona je sugerirala ime Mickey Mouse jer je smatrala da se ime Mortimer ne podudara s osobnošću lika. Sam Walt Disney je davao glas Mickey Mouseu punih 20 godina. Kasnije je svoj glas posudio Jimmy McDonald.

Disney likovi su dobili svoju zvijezdu na Stazi slavnih

Mickey Mouse je 18. studenog 1978. postao prvi animirani lik u povijesti koji je dobio svoju zvijezdu na Stazi slavnih u Hollywoodu. Kasnije je još šest Disney likova nagrađeno zvijezdom: Snjeguljica (1987), Žaba Kermit (2002), Paško Patak, stariji prijevod Pajo Patak (2004), Winnie the Pooh (2006), Zvončica (2010) i Muppetsi (2012).

Jedino je priča o Pocahontas temeljena na stvarnoj osobi

Disneyev animirani film Pocahontas ne prikazuje točno što se dogodilo u stvarnom životu, ali je inspiriran stvarnom osobom. Riječ je o djevojčici Amonute, a kojoj je bio nadimak Pocahontas. Značenje nadimka je "razigrano". Ona se i u stvarnom životu zaljubljuje u Engleza, ali kao djevojčica, a ne odrasla žena poput one u crtiću.

Samo dvije Disney princeze imaju super moći

Dok se većina Disneyevih filmova odnosi na neku vrstu magije, rijetkost je da glavni likovi princeza posjeduju magične moći. Dvije iznimke su Zlatokosa sa svojim iscjeliteljskom, sjajnom kosom te Elsa sa svojim ledenim magičnim moćima.

Prva originalna Disneyeva priča

Kralj lavova bio je prvi Disneyev animirani film s potpuno originalnom pričom, odnosno, onom koja nije nastala kao adaptacija prethodne priče poput onih iz bajki braće Grimm (Snjeguljica, Trnoružica, Zlatokosa).

Zvijer iz Ljepotice i zvijeri je spoj više životinja

Zvijer s kojom Belle živi u luksuznom dvorcu i na kraju je poljupcem spašava od čarolije, ima obilježja više životinja: rep psa, tijelo medvjeda, glavu bivola, obrve gorile, njušku divljih svinja i griva lava. Zanimljivo je i to da je Ljepotica i zvijer bio prvi animirani film u povijesti nominiran za najbolju sliku na dodjeli Oscara.

Najstarija i najmlađa Disney princeza

Elsa iz Frozen ima 21 godinu i jedina je Disney princeza koja nije tinejdžerica. Snjeguljica je sa samo 14 godina najmlađa Disney princeza.

Psić iz Dame i skitnice je postojao i u stvarnom životu

Lik Koker španijela u crtiću Dama i skitnica je nastao prema psu koji je pripadao Disneyevu piscu Joeu Grantu, a koji se također zvao Lady (Dama).

Animirani film Auti je trebao biti crtić o električnim automobilima

Priča o Autima je u početku trebala imati naziv Little Yellow Car (Mali žuti automobil), a glavni lik je trebao biti električni automobil koji se suočava s predrasudama svojih kolega na benzinski pogon. Pixarov animator Jorgen Klubien, koji je razvio priču, bio je inspiriran stvarnim događajem iz rodne Danske.

Naime, u osamdesetim godinama entuzijastični Danci su dobili ideju da sagrade električni automobil s tri kotača i za jednu osobu. Proizveli su i prototip, ali je automobil bio prespor za autocestu. Ideja o automobilima iz malog grada je ostala, ali je nastala priča o klasičnim automobilima koji imaju ljudske osobine.

Munjeviti Jurić, glavni junak animiranog filma Auti (Cars), jedan je od likova na VELUX sjenilima za prozore koja će razveseliti svakog mališana koji voli taj crtić. Riječ je o sjenilima iz Disney & VELUX Laku noć kolekcije. Osim popularnih Auta, tu si i Winnie the Pooh, likovi iz Frozen – sveukupno 18 uzbudljivih motiva. Bez obzira na izbor boje i motiva, sjenila omogućuju potpuno zamračenje sobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. travanj 2024 18:04