TAJNE ZELENOG PALCA

5 početničkih pogrešaka koje ne biste smjeli raditi s biljkama

Ako više radite niti jednu od ovih pogrešaka, čestitamo, više niste početnici!

Uvijek nam je izgledalo kao da naše mame i bake uz jako malo truda održavaju svoje vrtove i sobne biljke savršeno lijepima i zdravima, kao da je briga za biljke zapravo urođeni talent. Tako nam se čini pogotovo nakon što shvatimo da to ipak nije tako i da za lijepe i zdrave biljke treba uložiti i dosta truda, posebno na početku, za neke više, a za neke manje.

1. Kupujete biljke samo na temelju toga što vam izgledaju lijepo

Jeste li sigurni da vam prvi kriterij nije ljepota biljke? Osim činjenice da vam je lijepa, trebate uzeti u obzir i uvjete koje ona traži, a vi ih možete ispuniti. To su najčešće dnevna svjetlost, razina vlage i učestalost zalijevanja. Radije odaberite biljku koja odgovara uvjetima koje joj možete pružiti unutar ili izvan svog doma, gotovo je sigurno da neće uvenuti.

2. Pretpostavljate da će voda riješiti sve probleme

Mnogi početnici kada primijete da njihov zeleni ljubimac mijenja boju odmah posegnu za kanticom vode. Međutim, pripazite. Postoji mogućnost da je previše zalijevate. Od previše vode i sam korijen može istrunuti, pa će se vaša biljka drugačije ponašati. Raspitajte se kod onih iskusnijih vlasnika ili pitajte internet.

3. Smatrate da je špricanje s vodom jednako zalijevanju

Nikada nemojte pretpostavljati da je špricanje biljaka vodom jednako zalijevanju. Biljke se zalijevaju s razlogom - tako korijenje prima vodu, a u zemlji se zadržava dovoljno vlage koja je potrebna za rast biljke. Špricanje je također poželjno kod nekih biljaka koje imaju zračne korijene i/ili onih koje vodu primaju preko svojih listova. Primjerice, orhideju trebate i zalijevati i špricati.

4. Zalijevate sve svoje biljke u isto vrijeme

Ako imate dosta raznih vrsta biljaka, imajte na umu da nije svaka biljka jednaka. Dok će nekima odgovarati gotovo svakodnevno zalijevanje, neke će biti dovoljno zaliti tek jednom tjedno, pa čak i rjeđe. Ponovno se raspitajte o njihovim navikama.

5. Odustajete od biljaka čim vam jedna uvene

I naše mame i bake su jednom davno radile svoje prve korake s biljakma, pa tako i mi. Stoga nemojte odustati od biljaka nakon što vam ne uspiju iz nekoliko puta. Za svaki slučaj vam otkrivamo i njihove tajne. Možete ih pronaći ovdje.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 00:13