Crta kako to trendovi vole

Alja Horvat, ilustratorica čiji se radovi prodaju globalno

Digitalnim se crtanjem danas može imitirati izgled tradicionalnog crtanja pomoću različitih “četki”, kaže talentirana Anja, koja najviše voli crtati žene i cvijeće

Slovenska ilustratorica Alja Horvat čiji se radovi prodaju globalno, crtati je intenzivno počela još kao mala djevojčica jer je njezina majka radila u vrtiću te je doma imala puno art-magazina, u kojima su bile zanimljive stvari za kreativno stvaranje.

- Tako je moja dječja mašta sama proradila punom snagom - kaže Alja Horvat, rođena 1996. godine u Mariboru, gdje i živi.

Njezine ilustracije na svojem web portalu nudi, primjerice, lanac Urban Outfitters, među mladim generacijama trend američka multinacionalna tvrtka, koja se bavi prodajom odjeće, obuće, modnih dodataka, namještaja i sličnih proizvoda.

- Ilustracijama sam se počela baviti za vrijeme studija na Naravoslovnotehniškom fakultetu u Ljubljani. Na fakultetu nismo slikali rukom, nego samo na računalu. Moji prvi motivi bili su cvjetovi jer sam željela raditi uzorke za odjeću. Ruže sam crtala po maminim knjigama, u kojima su bile slike cvjetova koje sam precrtavala - govori Alja.

Najviše voli crtati žene i cvijeće zato što, smatra ona, današnja mladež ima velike predrasude o svojeg izgledu. Njezinim kupcima slika i prijateljima na Instagramu se najviše sviđaju motivi na kojima su žene i cvijeće ili žene i bilje, kao i portreti s domaćim životinjama, mačkom i psom.

- Biljke su u mom životu jako važne. Najviše ih ipak volim u prirodi jer, ruku na srce, nemam vremena da bih se mogla dovoljno brinuti za njih. Jednostavno sam premalo doma. No, na mojim slikama bilje je jako važno, a ja osobno najviše volim monsteru i limoniju drvu - rekla je A. Horvat.

Crta uglavnom u digitalnoj tehnici na tabletu, s akrilnim bojama za platno. Njezin su odabir boje zemlje - smeđa, zelena, narančasta, žuta i ružičasta. Digitalni art podrazumijeva crtanje na grafičkom tabletu koji se priključi na računalo, tako da se na ekranu gleda što se crta. Lakše je od tradicionalnog crtanja na platnu ili papiru jer se odmah može obrisati greška i lako se popravi. Danas se, kaže Alja, može digitalnim crtanjem imitirati izgled tradicionalnog crtanja pomoću različitih “četki”.

- Sve svoje crteže potom printam sama, na poseban art-papir, na vlastitom printeru - objašnjava ona.

Angažman za Urban Outfitters, kaže Alja, naravno, bio joj je vrlo drag jer je to svojevrsno priznanje njezina rada.

- Izabrali su me među mnogim umjetnicima, koji su sigurno isto dobri, ali izgleda da su im se moja djela najviše sviđala - rekla je.

Posao kojim se bavi i koji ju usrećuje, kaže, dovoljno je uspješan da može živjeti od prodaje svojih slika, ali to je zato što najviše svojih djela prodaje u inozemstvu, a samo manji dio u Sloveniji.

- Znam da ljudi često misle da se od crtanja ne da živjeti, ali nisu u pravu. Uvijek kažem da se s mnogo truda i napora stiže daleko - smije se Alja Horvat.

Kad slika, najvažnije joj je da ima dobro svjetlo, mirnu atmosferu u sobi i sofu na kojoj se može odmoriti.

Foto: Damie Kook, Niko Obran

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:04