MJESTA KOJA VOLIMO

Kak se šika! salon i boutique bar u zagrebačkoj Ilici

Kava u slikarskoj prašumi? - Da! Salon i boutique bar u zagrebačkoj Ilici svakodnevno posjetiteljima približava likovnu umjetnost. Vlasnica, Mihaela Olujić, ispričala nam je kako je tekao proces uređenja prostora, tko joj je pritom najviše pomogao   i je li zadovoljna finalnim rezultatom

U lipnju 2017. u zagrebačkoj Ilici 93 otvoren je salon i boutique bar Kak se šika! Ideja je, kaže nam vlasnica Mihaela Olujić, akademska slikarica, bila otvoriti živopisnu galeriju slika koja je funkcionalna i otvorena za svu populaciju, a čovjeku svakodnevno približava likovnu umjetnost, ponajviše zbog ugostiteljskog segmenta.

- Ugostiteljski sadržaj omogućuje veću fluktuaciju ljudi na opušten i inspirativan način - govori Mihaela i objašnjava da je u prostoru retrospektivna izložba njezinih vlastitih radova nastalih u posljednjih 20 godina. Cijeli prostor uredila je sama, uz svesrdnu podršku i pomoć supruga, ali i projektanta zaduženog za izvođenje građevinskih radova.

Kak se šika! ima 110 četvornih metara, a razlog našeg dolaska novouređenih je 25 četvornih metara odjevenih u džunglu. Nepušački je to prostor koji je oslikala Mihaela.

- Ovo je svojevrsna umjetnička instalacija - objašnjava slikarica i dodaje da je u ovom prostoru sve ručni rad. Klupice od paleta po mjeri su izradili njezini prijatelji Tanja i Ivan, a poseban je ovdje i pogled na Ilicu koji omogućavaju veliki prozori u prostoru. Ne čudi stoga da su gostima ovdje omiljena mjesta upravo ona visoka, smještena tik uz spomenute prozore.

- Moja je zamisao bila postići dojam zimskog vrta u boho stilu. Željela sam da bude zelen, veseo i romantičan, s kolorističkim detaljima i mnogo biljnih i cvjetnih dezena - govori nam Mihaela. I doista, ovdje sve vrvi od boja i uzoraka koji u tom, mnogi bi rekli - kaosu, fantastično zajedno funkcioniraju i ostavljaju dojam razigrane džungle. Pod je prekriven epoksi smolom, a ovdje je i tepih s uzorkom prelivenih boja. Zidovi su oslikani akrilnim bojama, baš kao i strop koji prikazuje nježno nebo svijetloplavih tonova, nastalo nježnim potezima kistom. Uz slikarstvo koje ju smiruje i opušta, Mihaela nam otkriva da i biljke na nju ostavljaju takav dojam.

Više puta uvjerila sam se u spoznaju da biljke opuštaju i dovode nas u svojevrsno meditativno stanje, baš kao i zelena boja koja ih odlikuje. Ona svakako utječe na mir uma, koncentraciju, a ima i taj poseban iscjeljujući efekt koji nam godi - govori vlasnica, a mi pokušavamo nabrojati sve biljne i životinjske motive prisutne u th 20-ak četvornih metara. Ovdje su, redom - palme, banane, puzavci, hibiskusi, kolumneje, bromelije, adami, orhideje, bilbergije, alokazije, flamingov cvijet, anđeoske trube, tropske lijane, monstere pa i rajske ptice - zidovi galerije Kak se šika! djeluju kao da će oživjeti svakog trena pred našim očima.

Zelena boja poboljšava koncentraciju, smiruje i ima iscjeljujući efekt koji godi gotovo svima

U ovom prašumskom slikarskom carstvu svakodnevno uživaju svi profili posjetitelja. Dolaze ovdje i mlađe i starije generacije, a česti su gosti, otkriva nam Mihaela, i studenti i profesori obližnje Likovne akademije, ali i zaposlenici obližnjih dizajnerskih tvrtki, dakle svi oni kojima estetika nije strana, a inspiracije im nikad nije napretek. Privevši naš razgovor kraju, doznali smo divnu novost - u siječnju se u zagrebačkom naselju Travno, na adresi Božidara Magovca 31, otvara i Kak se šika! kavana, a u ponudi će među ostalim biti i razna slatka i slana gastronomska iznenađenja. Radujemo se novom razigranom gradskom prostoru!

Foto: Biljana Blivajs /Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:18