JASMINA VRLJIĆ

Kreativka iz Zagreba koja će vas oduševiti svojim predmetima od stakla

U sklopu svog brenda Naglass ona izrađuje unikatni nakit te uporabne i dekorativne predmete od stakla, inspirirane prirodom i životinjama

Jasmina Vrljić iz Zagreba izrađuje unikatni nakit, uporabne i dekorativne predmete od stakla u sklopu svog brenda zanimljivog naziva Naglass. Za početak smo je zamolili da se predstavi našim čitateljima.

- Ja sam Jasmina Vrljić, živim i radim u Zagrebu u podsljemenskoj zoni. Struka mi je grafički dizajn, tako da paralelno radim grafički dizajn i dizajn stakla. Sve je počelo prije petnaestak godina, kad sam posjetila radionicu stakla Bokart i odmah me obuzela znatiželja. Čarobno je bilo promatrati proces transformacije stakla u novo staklo. Dizajn stakla bio je neka potpuno nova priča koja me jako privukla. Naravno, trebalo je prvo savladati samu tehnologiju izrade stakla - prisjeća se Jasmina, koja svoje staklene uratke izrađuje tehnikom fuzije.

- Fuzija stakla tehnika je sjedinjavanja i oblikovanja stakla u kojoj se termičkom obradom (najčešće na 830 °C) izrezana stakla različitih oblika stapaju u zamišljeni predmet. Fuzija je specifična po tome što je najčešće plošna, iako se zahtjevnijim intervencijama mogu postići i skulpturalni oblici. Kreiranje počinje rezanjem stakla na manje ili veće komade, slijedi bojenje staklenih površina ili se nanosi boja u prahu između dvaju stakala i na kraju se slažu oblici staklo na staklo - objašnjava dizajnerica, a na naše pitanje koliko joj je vremena potrebno za izradu nekog predmeta, kaže da to nije lako jednoznačno odrediti.

- Vremenski je teško odrediti koliko treba do finalnog proizvoda jer postoji dosta faza od rezanja stakla, preko pečenja, hlađenja, brušenja... Svaka faza u drugačijim okolnostima traje različito - objašnjava kreativna grafička dizajnerica.

Kaže da joj ideje najčešće dolaze u samom procesu rada, a na naše pitanje o zanimljivom imenu brenda odgovara da je ono nastalo gotovo spontano.

- Ideje se rađaju i formiraju samo kontinuiranim radom i s puno eksperimentiranja, teško ih je isforsirati, moraju doći same. Tako mi je sama od sebe došla i ideja o imenu brenda, ništa posebno, engleska riječ za staklo (glass) dobila je prefiks i to je to - smije se.

Može li se naručiti personalizirani predmet i postoje li neka ograničenja, pitamo.

- Naravno. Ljudi često žele neku određenu boju na staklu. Često imam narudžbe za nagrade u staklu - za promocije, obilježja ili određena natjecanja - kaže Jasmina, koja trenutno radi na izložbi nakita za sljedeću godinu.

Ako vam se sviđa njezin rad, pogledajte više o njemu na njezinoj stranici na Facebooku Naglass ili joj pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 19:54