URADI SAM

Kućno razmnožavanje biljaka

To je najjeftiniji način povećanja broja novih biljaka, koje mogu biti predivan poklon ispod božićnog drvca ili uz rođendansku tortu. Osim toga, tako možete razmnožiti rijetke vrste biljaka koje se ne mogu naći u rasadnicima, već u privatnim vrtovima. Postoji nekoliko načina razmnožavanja: dijeljenja trajnica, cijepljenje te uzimanje reznica, što je ujedno i jedna od najčešćih metoda vegetativnog razmnožavanja biljaka. Osnovna načela ove tehnike pokazat ćemo vam u narednim koracima

Za potrebe ove tehnike uzeli smo reznice mente, pelargonije i lavande kojima ćemo prikazati dvije metode uzimanja reznica: stabljične i korijenske.

Najvažniji alat kod vegetativnog razmnožavanja su oštre vrtlarske škare, s time da kada su u pitanju tako nježni dijelovi biljke mogu se koristiti i obične škare ili skalpel.

Razlika između reza sa škarama i otrgnutog djela biljke je velika. Kao što vidimo, s jedne strane rez sa škarama je čisti i brže će zarasti, dok je otrgnuto tkivo biljke poderano, pa biljka sporije zarasta, što potencijalno ostavlja prostor za razvoj bolesti ili napade nametnika.

Priprema korijenske reznice

1. Korijenske reznice uzimaju se u periodu mirovanja biljke jesen/zima. Debljina reznice ovisit će o tipu biljke, ako se radi o drvetu, onda bi trebale biti debljine olovke, dok kod zeljastih je to nešto tanje.

2. Dužina reznice ne bi smjele biti kraća od 3 cm. Najbolje ih je uzgajati u toplom klijalištu, no i u hladnijim uvjetima će se razviti novi izboji, ali nešto sporije.

3. Napravite ravan rez na gornjem kraju svake reznice, a kosi na donjem.

4. Postavite korijensku reznicu tako da je kraj (kosi rez) koji je bio najudaljeniji od korijenova vrata biljke okrenut prema dolje. Reznice umetnite okomito, tako da je drugi kraj (ravan rez) u ravnini s površinom tla.

Priprema stabljičnih reznica

1. Stabljične reznice, u ovom slučaju pelargonije, pripremaju se tako da se odrežu neposredno ispod koljenca ili nodija. Većina reznica/biljaka najbolje se ukorjenjuje uz nodij, zato se reže u tom području.

2. Dužina reznice je otprilike 5 – 10 cm. Donji listovi otkinu se tako da za umetanje reznice ostane gola stabljika. Da bi se smanjio stres zbog gubitka vode, uklonite veći dio listova, a ostale prepolovite.

3. Cvjetanje reznica sprječava stvaranje hormona za ukorjenjivanje, pa se koriste reznice bez cvjetnih pupova ili se naknadno uklone.

4. Prije sadnje vrh reznice koji se stavlja u zemlju tretira se sredstvom za ukorjenjivanje koje se kupuje u vrtnim centrima. Prah stavite u posebnu posudu kako ne bi došlo do kontaminiranja pakiranja sredstva.

Priprema zemlje i njega reznica

1. Zemlja u kojoj se razmnožavaju reznice mora biti svježa i sterilna. U periodu ukorjenjivanja biljno tkivo izloženo je zarazama zbog čega je potrebno održavati higijenu, ne samo zemlje, već tegli I pribora koji koristimo u ovom procesu.

2. Osnovna karakteristika zemlje koja se koristi je da mora imati sposobnost da vuče vodu, kako bi se korijenov sustav biljčice ravnomjerno razvio. Za bazu može se koristiti glistinac, supstrat ili treset.

3. Nakon sadnje treba održavati vlagu tla, kao i atmosfere budući da biljka kroz listove gubi vodu. Kako bi održali vlažno okruženje, pogotovo ako se drže u prostorijama sa suhim zrakom, reznicu držite ispod plastične vrećice.

4. Za tu svrhu možemo koristiti i plastičnu bocu kojoj smo prethodno odrezali dno. Čep možemo skinuti kako bi omogućili protok zraka. Plastičnu vrećicu potrebno je svakih par dana otvoriti da bi se omogućilo kruženje zraka.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 19:08