Instagram manija

Najljepše sukulente Instagrama

U Japanu su totalni hit one čiji listići izgledaju kao delfini u skoku, a mi smo se zaljubili u crne, iako želimo svih deset!

Kako sigurno već znate, sukulente su vrući hit već posljednjih nekoliko godina. Od dekoracija na temu kaktusa do nezaobilaznih čuvarkuća, aloe vere i drugih neodoljivih “pikavaca”, čini se da su sukulente posvuda. Ipak, u svijetu su dostupne u puno široj paleti različitih vrsta nego kod nas. Osim ako niste njihov najveći i najluđi fan, garantiramo da ove biljke još niste susreli. Sukulente koje izgledaju kao dupini u skoku? Da, molim. Zapravo, uzet ćemo od svakog po nekoliko komada.

1. Živo kamenje

U redu, nije tehnički “kamenje”, ali Lithopsi, kako ih najčešće možete pronaći na internetskim tražilicama, vrlo lako oponašaju minerale. Ove glatke sukulente prerušavaju se u stijene na suhim ravnicama južne Afrike, ali zaobljeni parovi lišća dobro bi se ponašali na vrlo sunčanoj prozorskoj dasci.

Kao i sve druge sukulente, ne traže puno vode, a izgledaju... Malo je reći efektno.

2. Magarčev rep

Često nazivan i “magarčev rep”, Sedum morganianum proizvodi stabljike koje mogu narasti do 60 centimetara i proizvode plavo-zeleno lišće. Porijeklom je iz južnog Meksika i Hondurasa. Kako raste, dobiva vrlo gust grm s pratećim stabljikama koje su teške, a debelo, sočno lišće tvori divan pleteni uzorak. Biljka s godinama postaje vrlo teška, pa treba voditi računa o tome gdje i kako će se posaditi.

3. Crne sukulente

Ima ih više vrsta. Ova biljka na slici, znanstvenog naziva Echeveria “crni vitez”, ima gusto nabijene grude rozeta koje su tehnički zelene, ali su toliko tamne da često izgledaju crne golim okom. Echeverije su male rozetne sukulente s dramatičnim tamnim bojama i zelenim oznakama na unutarnjoj strani rozete. Tamnocrveni cvjetovi održavaju se ljeti iznad lišća, dajući tim divnim biljkama, lakim za održavanje, osjećaj drame.

4. Euphorbia obesa, morski jež

Euphorbia obesa poznata je i kao bejzbol biljka, morski jež, lopta... Ova biljka je gotovo nestala u svom prirodnom staništu, ali je zato jedna od najčešćih Euphorbia u uzgoju. To je dvodomna Euphorbia (muški i ženski cvjetovi rastu na odvojenim biljkama). Prirodno stanište Euphorbia obese, kao uostalom i većine Euphorbia, je Južna Afrika. Za zdravi rast treba puno svijetla. Nekoliko sati direktnog sunca svakodnevno joj odgovara.

5. Sukulente ili zelene ruže?

Tehnički, ove se biljke zovu Greenovia dodrentalis, ali su zaradile svoj nadimak jer izgledaju poput ikoničnih crvenih cvjetova koje dobivamo rijetko ili nikad. Šalimo se, no možda nije loša ideja nabaviti ovakvog sobnog ljubimca i uživati u kraljici cvijeća svaki dan na malo drugačiji način. Naravno, ove je sukulente mnogo lakše održavati na životu od ruža.

6. Sukulente dupini

Ekipa u Japanu je doslovno poludjela za ovom divnom biljkom. Što nije čudno, jer njezini listići izgledaju kao dupinčići! Ova biljna pošast širi se svijetom i Instagramom brzinom munje. Priznajte, kad ste zadnji put vidjeli nešto ovako fora? Ako se želite baciti u potragu za svojim primjerkom, službeni naziv ovih neodoljivih sukulenti je Senecio peregrinus.

7. Cik cak ili riblja kost?

Koji vam je od ova dva naziva draži, izaberite sami, jer su joj oba nadimci. Pravo ime joj je Selenicereus anthonyanus, a poput većine kaktusa, gotovo da i ne traži održavanje. Proizvodi lijepe ružičaste cvjetove kada cvate.

8. Moje srce za tebe

Također poznate kao Lucky-heart, ove biljke su porijeklom iz jugoistočne Azije i nesumnjivo su najromantičnije sukulente. Veoma su popularan dar za Valentinovo (iz očiglednih razloga) i super su jednostavne za održavanje, kao i većina sukulenti. Naše  kuca za Lucky-heart! Guglajte ih pod imenom Hoya kerrii.

9. Haworthia cooperi var. truncata

Izgleda kao hrpa dragog kamenja. Riječ je o sukulentama kompliciranog naziva koje izgledaju kao mali grozdovi grožđa i stvaraju kolonije. Potječu iz južne Afrike. Iako izgledaju kao komplicirane loptice vode, i ova biljke su, kao i ostale sukulente, vrlo jednostavne za održavanje. Zanimljivo je da se mogu uzgajati u malim posudicama kao što su šalice ili dječje cipelice kojima se treba osigurati dobra drenaža.

10. Trachyandra

Meduza ili izvanzemaljac? Iako izgleda artistički, ova biljka je vrlo nepretenciozna. Izvorno iz Afrike, navikla je živjeti pod snažnim suncem, tako da je ne treba zalijevati više od jednom tjedno. Što čovjek može više tražiti od sobne biljke?

Foto: Instagram

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:44