Tihi zeleni sustanari

Praktični savjeti za zdravije biljke

 

Budite iskreni, jeste li se ove godine doista pažljivo brinuli za svoje kućne biljke ili vam se redovito događalo da zbog natrpanog rasporeda, užurbanosti i kaosa svakodnevice zaboravite na svoje tihe zelene sustanare? Okrenite novi list i pobrinite se da vam 2020. godina bude prepuna raskošnog zelenila prateći ovih nekoliko praktičnih savjeta!

Provjerite razinu vlažnosti vaše biljke

S obzirom na to da je vani smanjena razina vlage, a u ovim zimskim mjesecima sigurno koristite grijanje, velike su šanse da je zrak u vašem domu puno suši od onog na što su vaše biljke navikle. To znači da će se zemlja u koju su posađene brže isušiti pa svaki put provjerite u kojem je stanju prije nego zalijete svoje biljke. S obzirom na promjenu uvjeta, najvjerojatnije ćete morati prilagoditi svoj raspored zalijevanja.

Također imajte na umu da neke biljke treba dodatno špricati vodom, što posebno vrijedi za tropske biljke (kao što je božićna zvijezda). Osim špricanja, možete napuniti dublji tanjurić vodom i kamenčićima te na njega staviti biljke kojima godi vlaga jer će voda postepeno isparavati i tako vlažiti zrak oko biljke. Grupiranje biljaka skupa također pomaže održavati potrebnu razinu vlage.

Uklonite mrtvo lišće

Prirodno je da pojedini listovi vaše biljke odumiru, a ključno je da ih redovito uklanjate s vaše biljke jer će tako izgledati zdravije i doista biti zdravije! Tom jednostavnom praksom pomoći ćete biljkama da prestanu trošiti energiju na svoje već obamrle dijelove. Uklonite otpalo lišće i iz tegli, a ne samo s biljke.

Čistite listove vaših biljaka

Na biljkama s krupnim listovima često se zna nakupiti puno prašine što ne izgleda lijepo i nije zdravo za biljku. Pomoću krpe od mikrofibre koja može biti i malo vlažna nježno prebrišite lišće svoje biljke kako bi izgledala ljepše i lakše disala.

Provjerite jesu li vaše biljke na propuhu

Brojne biljke osjetljive su na promjenu u okolini u kojoj se nalaze, a s dolaskom zime i hladnijeg vremena događa se da postaju izložene hladnom propuhu koji uzrokuje otvaranja vrata ili prozora, odnosno naletima toplog zraka ako su u blizini grijanja. Provjerite da vaše biljke nisu na mjestu s promjenjivom temperaturom i smjestite ih u kutke u kojima će imati povoljnije uvjete.

Izvor: Apartment Therapy

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:59