KALENDAR RADOVA

Što raditi u vrtu tijekom kolovoza?

 

Na sam spomen kolovoza, pred očima nam je obilje plodova i raskoš okućnice. Međutim, kako su proljetne vremenske prilike ove godine pobrkale inače uhodan vrtlarski tempo, radovi kasne dva do tri tjedna, a do tog vremena sunce spaljuje sve do čega dođe. Bez obzira na vremenske uvjete, glavni poslovi u vrtu su zalijevanje, orezivanje i plijevljenje. Piše Marija Martinović (www.maricavrtlarica.com)

U CVJETNJAKU

Redovito zalijevajte cvjetnice u svom vrtu. Sada, za vrijeme velikih vrućina, trebaju svu vašu pažnju. Prihranjujte ih svaka dva tjedna, te redovito čistite od korova.

Suhe i uvele cvjetne glavice redovito orezujte, pa tako potaknite još pokoju cvatnju prije jesenskih mrazeva. Lavanda je već trebala biti orezana. Grmove oblikujte, ali grane ne orezujte do drvenog dijela. U tom slučaju grm neće pustiti nove mladice, a izgledat će poprilično ružno. Ruže penjačice i gliciniju prihranite, te orežite i oblikujte prema potrebi.

Pelargonije i fuksije sada vrlo uspješno možete razmnožiti kako biste dobili mladice za sljedeću godinu. I začinsko bilje orežite, pa potaknite novi rast i još poneku berbu prije prvih mrazeva.

U POVRTNJAKU

Sve je više plodova za berbu. Trebao bi biti vrhunac sezone, ali svemu nedostaje još barem 10 dana do pune zoridbe.

Nastavite prihranjivati i štititi rajčice, krastavce, paprike i patlidžane kako biste im dali snage za stvaranje plodova i zoridbu. Pred kraj mjeseca odrežite vrhove na stabljikama spomenutih biljaka kako biste pospješili zoridbu već zametnutih plodova i uživali u njima prije prvih jesenskih mrazeva. Biljke će na taj način energiju usmjeriti na rast ploda, a ne na rast lisne mase koja nam krajem sezone postaje sve manje zanimljiva. Iako je mrkva spremna za branje, možete je ostaviti u tlu da nastavi rasti.

Kroz koji dan i kukuruz šećerac će biti spreman za berbu, a ukoliko ste uspješno uzgojili veće količine od trenutne potrošnje, konzervirajte ga, jer će dobro doći u zimi kada nedostaje vitamina. Sa gredica povadite luk i češnjak, te iskoristite tople dane da ih posušite i spremite za zimu.

Redovito berite tikvice, jer će se u protivnom prerasti, postati tvrde i neupotrebljive. Očistite sve bolesno i suho lišće oko povrća i sa gredica pa spriječite širenje štetočina i bolesti, ali i napravite mjesta za jesenske kulture. Krajem mjeseca posijte jesensko lisnato povrće poput matovilca, špinata, radiča i endivije.

U VOĆNJAKU

Voćke pune plodova bilo bi poželjno ovaj mjesec dobro prihraniti i redovito zalijevati, to se odnosi i na stabla citrusa. Mrežama zaštitite plodove na voćkama i grmovima od ptica.

Nasade jagoda očistite, okopajte i prihranite, a vriježe iskoristite za nove sadnice. Uredite grmove malina tako da grane koje su bile rodne ove sezone orežete do tla, a one mlade privežete uz potporanj. Iskoristite žute ljepljive ploče kako biste kontrolirali pojavu štetočina i mogli odrediti mjere zaštite.

OSTALI POSLOVI OKO VRTA

Uredite žive ograde, jer slijedi razdoblje zadnjeg sređivanja prije zimskog mirovanja. Obilnije zalijevanje biljaka u ovom razdoblju efektnije je, jer samo površinsko potiče razvoj korova te stvrdnjavanje površine tla, što dovodi biljke do granice osjetljivosti.

Redovito prevrćite kompostnu hrpu. Prema potrebi dodajte svježeg ili suhog materijala, ali u tim količinama da se stigne razgraditi do jeseni kada ćete trebati kompost za gredice ili novu sadnju voćaka. Iskoristite kraj ljeta da ipak malo uživate, ali i da sagledate svoje uspjehe i pogreške koje ste napravili ove sezone. Snimite dijelove vrta, voćnjaka i okućnice koje želite urediti sljedeće sezone. Tako ćete tijekom zimskih mjeseci imati stvarnu sliku onoga što želite srediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:08