Kalendar radova

Što raditi u vrtu tijekom ožujka?

 

Zbog iznimno tople veljače, zimu gotovo da i nismo osjetili. Bez obzira na topli početak mjeseca, treba ostati pripravan u slučaju naglog zahlađenja. Dobro je slušati pučku predaju koja govori da stabilno proljetno vrijeme dolazi tek iza “ledenih svetaca”, odnosno 15. svibnja. Zato imajte razna pokrivala za gredice, biljke i voćke te pratite vremensku prognozu barem nekoliko dana unaprijed. Našu kolumnisticu Mariju Martinović možete pratiti i na: www.maricavrtlarica.com.

U CVJETNJAKU

Iskoristite lijepo vrijeme i obogatite svoj cvjetnjak nekom vrstom gnojiva te ga pripremite za novu sezonu. Ne zaboravite prihraniti ukrasno grmlje i živicu.

Stare grmove ruža orežite te prihranite specijaliziranim gnojivima kako biste potaknuli što bujniji rast. Isto učinite i s grmovima hortenzija. Orežite suhe cvjetove i stare grane. Ako ste razmišljali o novim ukrasima u cvjetnjaku ili na okućnici, pokušajte s ukrasnim travama. Pampas trave su vrlo jednostavne i zahvalne za uzgoj, a ne iziskuju puno vremena za uređivanje. Želite li i do mjesec dana ranije uživati u cvatu kadifa, nevena ili cinija, sada je vrijeme za njihovu sjetvu u zatvorenom.

U POVRTNJAKU

Vrijeme je za intenzivne radove na povrtnim gredicama. Prilikom obrade tla dodajte što više organskog materijala te tako obogatite zemlju prije same sjetve ili sadnje.

Da biste doskočili velikim temperaturnim razlikama između dana i noći, koristite agrotekstil za pokrivanje gredica. Uz njega će sjeme brže proklijati, a mlade će biljčice biti zaštićene od smrzavanja.

Slobodno započnite sa sjetvom boba i graška, ali i lisnatog povrća otpornog na niže temperature, poput špinata, blitve i nekih vrsta salata.

Posijte i mrkvu. Igrajte se ove sezone raznim sortama, pa njihovim bojama obogatite vlastitu prehranu. Bila mrkva ljubičasta, žuta, crvena ili klasična narančasta, za pravilan rast korijena traži rahlu, duboko obrađenu zemlju. Gredice nemojte, osim kompostom, gnojiti jer korjenasto povrće ne voli velike količine gnojiva u tlu.

Kako biste što bolje iskoristili površinu gredice, po principu dobrih i loših susjeda, redove s mrkvom “prošarajte” sadnjom luka, za koji je također došlo vrijeme. Kao i s mrkvom, poigrajte se novim za vas, pomalo drugačijim sortama luka. Žuti, bijeli, ljubičasti ili roza, a možda i ljutika? Isprobajte ove sezone nešto novo. Počinje intenzivan uzgoj presadnica. Krenite sa sjetvom kupusnjača, rajčica i salata, a prema potrebi još paprika i patlidžana.

Ne zaboravite na sadnju češnjaka, koji će, za razliku od onog jesenskog, zbog toplog vremena prije dozreti.

Ožujak je i mjesec njege jagoda. Starije biljke u vrtu treba oporaviti nakon zime, pa je okapanje, plijevljenje i gnojidba primaran posao. Zaštitite ih agrotekstilom, pa će tako prije procvjetati i samim time prije početi donositi plodove.

U VOĆNJAKU

Ako ste ljubitelj malina, sada je vrijeme za sadnju novih grmova. Imajte na umu da se malina, odgovaraju li joj uvjeti, vrlo brzo širi, gotovo kao korov. Pripazite da svojim “invazivnim” rastom ne uguši ostale biljke.

Premažite debla voćaka zaštitnim sredstvima protiv mrazopuca (velikih temperaturnih razlika između dana i noći). Ovdje su najosjetljivije marelice, breskve i nektarine. Također pripazite na mrazeve, pa manje krošnje zaštitite agrotekstilom.

ŠTO JOŠ MOŽETE UČINITI OVAJ MJESEC?

Odmah nakon nicanja čistite korov s gredica i okućnice jer on se razvije znatno prije nego ostalo bilje. Pregledajte paketiće sjemena, provjerite jesu li vam dovoljne količine koje imate te, ako je potrebno, nabavite ga još. Kompostarnik preokrenite te dio komposta koji je spreman za upotrebu iskoristite za prve proljetne sjetve.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:14