MADE IN GREEN

Viseće ležaljke za uživanje u prirodi

Vera Pavlovski Biffel i Filip Biffel bračni su par koji se u hammocke, tj. viseće ležaljke zaljubio prije gotovo dvadeset godina, a danas imaju obrt naziva Fig Ware, unutar kojeg šiju unikatne tekstilne predmete od 100% prirodnih materijala, boje ih bojama neškodljivima za okoliš, a gumbe izrađuju od kokosovih ljuski.

Znate li što je hammock? Ukratko, viseća mreža ili tkanina za ležanje koja se montira najčešće između dva drva. Vera Pavlovski Biffel i Filip Biffel bračni su par koji se u hammocke zaljubio prije gotovo dvadeset godina, a danas imaju obrt naziva Fig Ware, unutar kojega između ostalog šiju te unikatne ležaljke. Pitamo ih kako je sve počelo.

- Početkom nultih prijatelji su donijeli platneni hammock iz Indije. To je bio prvi takav koji smo isprobali jer smo do tada viđali samo mreže za spavanje od konopa. Odlučili smo sebi sašiti isti takav koji smo furali po festivalima. Kad su ga prijatelji isprobali, tražili su da i njima sašijemo. I tako jedan prijatelj, drugi prijatelj, od prijateljev prijatelj i odlučili smo otvoriti obrt - ističu supružnici kojima je ovo primarni posao, izuzev voćnjaka i vrta u kojima provode jako puno vremena. Inače, Vera je iz Splita i po struci je inženjerka grafičke tehnologije, a Filip je završio slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu. Njihova primarna struka također je kreativna, tako da im je sklonost stvaranju na neki način prirodna. Pitamo ih koja je posebnost njihovih ležaljki.

- Njihova je suština uživancija pri kampiranju ili drugim načinima boravka u prirodi, posebice na nepristupačnim mjestima, trebaju vam samo dva stabla. Također, riječ je o autorskom radu jer je svaki predmet koji izađe iz ateliera unikatan. Trudimo se držati visok nivo kvalitete, sve radimo sami, pa čak i gumbe na hammocku, koji su od kokosove ljuske. Osim toga, imamo originalni dizajn i grafike. Kompletan proces tiskanja radimo sami, od izrade šablone na dalje. Printamo i autorski uzorak na tekstil koji koristimo. Tijekom godina unapređujemo se kroz procese testiranja novih rješenja kako bi naši predmeti bili što udobniji i funkcionalniji - kaže bračni par Biffel, a jedan je od jako važnih segmenata njihova rada, ali i cijelog života - ekologija.

Kupci biraju boju tkanine i uzorak, a može se naručiti i personalizirani print. Dužina se prilagođava visini kupca, a postoji i verzija za dvoje.

- Koristimo tkanine od prirodnih vlakana, serigrafiju radimo ekološki prihvatljivijim bojama na vodenoj bazi, a za druge naše proizvode, kao što su tabakere, lampe, džepovi na opasaču (bisage), novčanici i sl., dosta materijala recikliramo. - pričaju Vera i Filip. Još je jedan sjajan detalj i torba u kojoj dolazi ležaljka. Ona bojom i dezenom prati izgled ležaljke, a može se koristiti i kao “običan”ruksak. Vera nam objašnjava kako izgleda proces izrade. - Prvo izrežemo balu tkanine na odgovarajuću veličinu i bojimo u željenu boju. Zatim radimo sitotisak prema Filipovu dizajnu, a ja sašijem hammock. Nakon toga dizajniramo i šivamo torbu. Sve zajedno traje oko jedan dan - kaže kreativka čije je odrastanje u Splitu imalo utjecaja na samo ime brenda.

DODATNI PLUS Svaka ležaljka dolazi s torbom koja prati osnovnu boju i uzorak. Može biti ruksak ili vreća koja se uz pomoć gumba može zakačiti sa strane kao spremište za lakše stvari.

- U vrtu kuće imali smo staro stablo smokve na kojem sam se igrala, i po kojem sam kasnije nazvala i psa Smokva. Na engleskom se smokva kaže fig, pa je otuda nastalo ime Figware - sa smiješkom se prisjeća. Svaki je hammock unikatan. Supružnici rade isključivo male serije printa, po petnaestak u seriji. - Naši kupci biraju boju tkanine i printa, a moguće je naručiti i personalizirani print (do tri boje separacija), također prilagođavamo dužinu hammocka visini kupca. Radimo i proširene hammocke za dvoje.

Osim svega navedenog, ležaljka može biti pakirana u već navedeni ruksak ili u vreću koja se uz pomoć gumba može zakačiti sa strane hammocka kao spremište za lakše stvari - objašnjavaju Biffeli koji ne staju samo na ovom asortimanu. - Radimo i zimske, futrane hammocke koje nastojimo unaprijediti u kompletno nepromočive sa šatorom za kišu. Osim toga, želimo početi proizvoditi viseće fotelje - kažu Vera i Filip, a mi vas pozivamo da sve što rade pogledate na njihovu Facebooku Figwarestudio ili ih kontaktirate mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:05