Pitali ste ...

Volimo se grijati u stanu. Kako da biljke prežive u tim uvjetima?

 

ODGOVARA
Andreja Čoh, Urbana vrtlarka

Mi u obitelji jako se volimo grijati u ovim zimnskim mjesecima, jednostavno obožavamo kada nam je toplo. Međutim, biljke u našem stanu (osim kaktusa) to očito ne vole jer sve jako brzo uvenu. Želimo imati stan prepun zelenila, ali ne znamo kako. Postoji li kompromis? Treba li za vrijeme grijanja zalijevati više biljke? I koje su biljke idealne za moju situaciju (stan u kojem se puno grije)?

Hvala, Leon BC.

Suh zrak nevolja je za svaku sobnu biljku, pogotovo one koje su podrijetlom tropskih područja gdje je razina vlage u zraku izrazito visoka. Jedan od načina kako doskočiti tom problemu je svakodnevno prskanje biljaka vodom. Ako se radi o paprati onda je moguće da će biljku trebati prskati i više puta dnevno, dok će primjerice Dracena biti zadovoljna povremenim “tuširanjem”. Voda kojom se zalijeva ili prska biljka treba biti sobne temperature i barem da je odležala 24h. Govoreći općenito ne postoji jednostavna formula za zalijevanje sobnih biljaka, puno toga ovisi o vrsti biljke, veličini, poziciji i drugim parametrima.

Savjetujem da za početak probate uzgajati biljke koje podnose sušu kao što je Chlorophytum comosum, Crassula ovata, Sansevieria ili Dracaena. Sretno!

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:53