U GOSTIMA

Dah tradicijske gradnje u suvremenoj istarskoj kući

Umjetnik i kreativac Boris Ružić autor je interijera predivnog objekta u Balama koji spaja najbolje od prošlih vremena i kvalitetnog što nudi suvremeno doba

PROFIL

INFO: Vila Grotte
LOKACIJA: Bale, Istra
PROJEKT: arhitektonski studio Zoom
DIZAJN INTERIJERA:
Boris Ružić, BR Design

On je istinski kreativac. Svestrani umjetnik koji sve što radi, jednostavno radi savršeno. Od arhitekture, interijera i eksterijera, molekularnog kulinarstva i općenito kuhinje, pa sve do dizajna vjenčanja i raznih evenata... Boris Ružić kaže da je za njega svaki posao "novi početak " u kojem želi slaviti ljepotu dizajna i stvaranja. - Iskreno, ta me moja kreativna svestranost koji put i izludi, ali ne mogu živjeti bez nje, bez tog kreativnog stresa - smije se Boris Ružić koji potpisuje uređenje divne kuće u Balama, u Istri.



- Glavni projekt za ovu kuću izradio je arhitektonski studio Zoom iz Bala, a sveobuhvatnim proučavanjem cjeline, uključujući dizajn kompletnog interijera i eksterijera, u toku izgradnje samog objekta određene su promjene u redizajnu vizuala od osnovnog glavnog projekta. Kao dizajner, teško se zadržavam u postavljenim okvirima kontura, tako da sljubljivanje interijera s eksterijerom čini moju prepoznatljivu cjelinu i samim time prepoznatljiv trag u stvaranju jednog novog pristupa kako arhitekturi, tako i dizajnu interijera.

U ovaj projekt htio sam unijeti priču kao da je život ovdje već postojao. Naime, veliki sam štovatelj tradicionalne istarske arhitekture i u suvremenim projektima uvijek uspijevam nametnuti dah tradicijske gradnje, što moj rad dodatno čini autorski prepoznatljivim - priča Boris Ružić i dodaje da je tom novom intervencijom na osnovni projekt, u kojem kuća zadržava klasičnu formu, unio jedan kozmopolitski suvremeni duh i stopio ga s tradicionalnim izgledom koji i proizlazi iz ideje o poštivanju autohtone arhitekture okruženja ove kuće.



Ideja, nastavlja Ružić, nije bila uzurpirati teritorij i odraditi kompletni projekt samo kao posao, nego reinterpretacijom tradicionalnih elemenata maksimalno ispoštovati povijesno područje na nov način i postići da svaka izvedena preinaka na projektu bude upravo ono što danas vidite na ovim fotografijama. Drugim riječima, ugođaj elegantnog doma/kuće s intimnim ambijentom za goste koji će boraviti u njemu.

Kuća je inače zamišljena tako da kad pristupite u unutrašnjost dvorišta, stječete dojam da se nalazite na usamljenom, pomalo zabačenom mjestu, iako u naravi to nije tako. Kuća je zapravo tip prizemnice smještene u gornjoj polovici parcele. Ulazna je pozicija na stražnjem dijelu, čiji moderno riješeni ulaz od pogleda zaklanja visoko ukrasno bilje. Središnji dio kuće zauzima prostrani dnevni prostor i minimalistička, ali dobro opremljena kuhinja s blagovaonskim dijelom, koje istovremeno i dijeli i spaja veliki samostojeći kamin.


Glavnu ulogu preuzima velika staklena stijena s izlazom i pogledom na vanjski boravak, sunčalište s bazenom i ljetnom kuhinjom kao izdvojenim objektom za opušteno druženje. Iz centralnog dijela postoje lijevo i desno krilo kuće s izdvojenim prostranim sobama s kupaonicama, a u produžetku lijevog krila planira se i wellness zona s velikom staklenom stijenom i pogledom na dio dvorišta i grada Bala u daljini. U desnom se krilu nalaze "tajna vrata", uklopljena kao kuhinjski element, kroz koja se ulazi u pomoćne kuhinjske prostorije, a u dijelu lijevog krila kuće nalaze se gostinjski toalet, tehničke prostorije i praonica rublja.

Središnji dio kuće zauzima prostrani boravak i minimalistička kuhinja s blagovaonskim dijelom koje istovremeno dijeli i spaja veliki samostojeći kamin



- Sve prostorije svojim skladom, odabirom materijala, boja, tonova, tekstura i samog namještaja sigurno će prkositi vremenu i trendovima, a kako je u cjelini tlocrtno posložena poput galerijskog prostora, u bilo kojem trenutku lako se može presložiti i na neki drugi način - objašnjava Ružić i dodaje da se prilikom boravka u kući najprije primijeti kontrast između drvenih podova u varijanti četkanog hrasta i glatkih bojanih površina. Vanjske ploče iz eksterijera asociraju na tradiciju, snagu i kreativnost ljudskih ruku, a bojom i glatkim površinama postigao se jedan moderniji efekt. Prevladavaju sive boje zidova koje različitim tonovima vizualno razdvajaju prostorije.

Crnim detaljima interijeru je dodana mala arogancija, ali i skromnost u modernom smislu. Boje namještaja nijansirane su u sivim, bež i bijelim tonovima. Namještaj izrađen od prirodnih materijala, poput drveta, metala, tapeciranih tekstura prirodnog lana s dekorativnim teksturiranim tkaninama, daje dozu opuštenog i otmjenog.

Eksterijer je posebno dojmljiv, s bazenom, impresivnim zelenilom i hedonističkim kutevima koji kao da pozivaju na odmor i opuštanje

Oblicima i formom namještaj je u kući moderan, udoban i sa svim karakteristikama praktičnosti. Posjetom mojem prijatelju Manuelu u Oprtlju uvijek pronađem dobre antikvitete kojima ispunjavam ambijent domaćom atmosferom i dajem konkretnu težinu i dodatni snažni karakter projektu interijera. Odabirom tih boja htio sam postići interijernu hladovinu za vruće ljetne dane. Tako se 'pretvaranjem' hladnih boja u tople tonove stvorilo mjesto za sanjarenje - s ponosom zaključuje Boris Ružić.

Foto: Rajan Milošević / Koridor 27

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:50