OBJEKT TJEDNA

ETNO-AGRO PARK U KLISU Tradicija života u Dalmaciji privlači posjetitelje iz cijelog svijeta

Ambiciozni projekt imena Stella Croatica u Klisu djelo je arhitektica studija Dvori

Kompleks na imanju od 11.000 kvadrata nedavno je dobio botanički vrt. Ideja etno parka obitelji Polić se od 2010. godine realizira korak po korak

Stella Croatica sinonim je za ukusne zalogaje tradicionalnih dalmatinskih delikatesa, ali iz godine u godine sve su poznatiji i po istoimenom etno-agro parku. Njihovo imanje Stella Croatica veličine 11.000 četvornih metara, koje se nalazi u Klisu u Mihovilićima, nedavno je dobilo i botanički vrt. Priča kreće 2002. s Mljeta, otoka na kojem je obitelj Polić imala dugogodišnju obiteljsku tradiciju poljoprivredne proizvodnje.

- Prikupili smo i proučili stare recepte za pripremu lokalnih delicija, koristeći masline, smokve, bademe i agrume te smo, pažljivo slušajući savjete svojih starijih, krenuli u razvoj Stelle Croatice. Danas se proizvodnju može obići u Klisu uz degustacije - kaže Andrija Polić koji je vlasnik sa suprugom Melitom.


DEGUSTACIJE

Iako novouređeni botanički vrt, koji je dodatno obogatio imanje, trenutačno nije u punoj raskoši, dio biljaka je zaštićen od hladnoće, atmosfera u etno-agro parku i dalje je ugodna i opuštajuća za posjetitelje. Projektanti etno parka arhitektice su iz studija Dvori iz Solina.

- Osnovna je ideja iz 2010. godine. Rastom tvrtke projekt se razvijao i nastao je jedan kompleks u nekoliko faza. Izazov projektiranja bio je uskladiti naše vizije s raspoloživim mogućnostima gradnje i planiranim troškovima. Materijali koje smo koristili su kamen, žbuka, staklo i beton, a boje monokromatski tonovi i tonovi zemlje dalmatinskog krša - objašnjava arhitektica Ružica Tomić. Možemo ocijeniti da je eksterijer uklopljen u podneblje i nenametljiv. Interijer je, ovisno o namjeni građevina, pomno planiran kako bi zadovoljio potrebe proizvodnje, prezentacije i prodaje. Projektni zadatak arhitekticama prvo je bila mala hala, po mogućnosti montažna, s dvostrešnim kosim krovom i skladištem.

- Obilaskom terena shvatile smo Spoj moderne arhitekture i duha starine da je pred nama pravi izazov. Parcela je podno Mosora, kamenita, zapuštena, bura je nemilosrdno puhala, a temperatura bila blizu nule. Već smo dotad kušale neke od proizvoda Stelle i shvatile da se spravljanje takvih delicija i projektni zadatak razilaze. Projektirale smo prvu građevinu, dva jednostavna volumena, u prednjem dijelu uredski dio, a straga je proizvodnja - objašnjava arhitektica Srđana Dugalić. Ravni krov proizvodnje zamišljen je kao terasa za prezentaciju i degustaciju. Tako je počelo njihovo druženje s obitelji Polić koje traje i danas jer se ovdje stalno nešto novo uređuje.


Potom je proizvodnja dodataka prehrani - proizvoda brenda Herba Croatica - tražila svoj prostor. Ideja je arhitektica bila minimalizam, jasni i jednostavni svijetli volumeni, većim staklenim površinama osigurati ugodno radno okruženje, odvojenu terasu za djelatnike. U toj se građevini, osim pripreme proizvoda i laboratorija, održavaju i edukacije i prezentacije za liječničku i farmaceutsku struku, i to u manjoj dvorani također s terasom za druženja. Građevina Herbe nije otvorena za posjetitelje.

- Ipak, nedostajalo je ono nešto gdje bi gosti doživjeli tradiciju života u Dalmaciji, spravljanja i kušanja domaće autohtone hrane. Vlasnik Andrija poželio je malo dalmatinsko selo i nakon našeg otpora i puno diskusija dobio ga je. Sagrađeno je od kamena zatečenog u kršu, a koncipirano prema načinu života u susjednim selima - kaže Srđana Dugalić.



ETNOGRAFSKI

Struka je uglavnom kritična prema ovakvom načinu interpretacije naslijeđa, ali tih nekoliko kućica, bez obzira, smatraju ove arhitektice, pružaju doživljaj povratka u prošlost. Tim više što imaju rekonstrukciju stare obiteljske kuće koju su napravili u suradnji s Etnografskim muzejom grada Splita koji im je pomogao savjetima te je unutra prikaz nekadašnje kuhinje i spavaće sobe, konobe. Priča ide dalje kada gostima žele pokazati od čega su proizvodi nastali.

- Ideja vlasnika bila je - idemo sve to zasaditi, da se može vidjeti, opipati, pomirisati, doživjeti osjetilima. Proizvoda je puno, njihov sadržaj, ali i dizajn prerasli su prostor u kojem se nude, nužna je bila i trgovina. Ulazimo i u moderne tehnologije, proširenu stvarnost, koje nam daju velike mogućnosti prezentacije doživljaja života nekad u ovom škrtom kršu na jedan nov i zanimljiv način - dodaje Ružica Tomić. Vrt je bio prioritet idućeg projekta.

- Pojednostavile smo priču, projektirale prizemne građevine koje su položajem bedem vjetru, za ljetnih mjeseci duboki tremovi štite od sunca, a kroz visoke staklene plohe ostvaren je vizualni kontakt s vrtom.

Trgovina je potpuno završena, a ‘tamna soba’ privremeno pruža ugođaj prezentacije s postavom eksponata iz davnog doba. Uskoro očekujemo i instalaciju planirane multimedijalne opreme koja će pružiti doživljaj proširene stvarnosti uz priču stare masline, miris, zvuk i slično - najavljuje ona. U botaničkom vrtu nalaze se i endemske biljke poput dubrovačke zečine i velebitske degenije.

Prikazuje se tipična agrikultura ovog kraja. Park posjećuju gosti iz svih krajeva svijeta, najviše u predsezoni i posezoni. Ove su godine zabilježili rast od 30 posto u odnosu na lani. Puno posjetitelja dolazi iz Kine, Australije, Njemačke i Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 21:49