KAD JE MANJE DEFINITIVNO VIŠE

Izvanredan stan mladog biznismena koji solira

 

Slava Balbek jedan je od najboljih arhitekata u Ukrajini, dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, ljubitelj je smjelih i izvanrednih rješenja, koja su osvojila srca mnogih ljubitelja modernog dizajna. Njegov najnoviji projekt nalik je suštini njegovog stila i rada, a po našem mišljenju i njegov najbolji stambeni projekt. Prije nekoliko dana, arhitekt je predstavio nevjerojatno moderan i zanimljiv stan veličine 180 četvornih metara u središtu Kijeva u Ukrajini, dizajniran tijekom posljednje dvije godine za mladog poslovnog čovjeka. Dom se nalazi u prekrasnoj povijesnoj zgradi, pa je bilo važno sačuvati jedinstveni karakter: dio zidnih obloga je uklonjen, otvarajući prekrasnu originalnu ciglu. Unutarnji dekor, kao što se obično događa u projektima Slave, moderan je i minimalistički, s kontrastima tamnih boja i stilskim namještajem. Fantastično uređenje!

Kada radi u povijesno značajnim zgradama, Slava uvijek nastoji sačuvati, obnoviti i koristiti što je moguće više izvornih značajki. Vjeruje da one stvaraju istinsku autentičnu pozadinu, a istodobno naglašavaju čistoću modernih oblika i tekstura koje su uveli arhitekti. Pronalaženje prave ravnoteže između starog i modernog te očuvanje cjelovitosti cijelog prostora bio je njihov prvi izazov. Odlučili su izbjegavati svijetle boje, pa je njihov sljedeći izazov bio stvoriti mješavinu različitih arhitektonskih elemenata ujedinjenih monokromnom paletom. Naposljetku, željeli su osmisliti inovativna arhitektonska rješenja koja će odražavati današnje vrijeme.

Projekt su započeli s osvjetljavanjem i obnavljanjem stare cigle, stropnih greda i metalnih greda. Drvene grede su očišćene i premazane lakom. Uspjeli su zadržati 90% izvornih greda. Za pronalazak ostale opeke su odvojili vrijeme kako bi odabrali onu napravljenu u isto vrijeme kada je sagrađena zgrada.

Kao rezultat toga, stvorili su toplu i prirodnu pozadinu u cijelom prizemlju koja bez napora objedinjuje obje autentične značajke - kao što je kutni dimnjak koji je originalan dio stana i moderne arhitektonske elemente, uključujući obloge i namještaj. Dok oplata koja obuhvaća cijeli prvi kat služi uglavnom za objedinjavanje i uljepšavanje otvorenog prostora, tavansku su oblogu koristili za izravnavanje njezinih kosih zidova.

Potkrovlje je moderno lišeno povijesnih obilježja, ali zahvaljujući istoj monokromnoj paleti boja izgleda kao prirodni nastavak prizemlja. Šetnja po stanu ne može proći, a da ne primijetite živahnost prigušenih tonova koji se odražavaju u harmoniji različitih tekstura.

Među složenijim arhitektonskim rješenjima su: ugrađene rolete koje su skrivene u zidovima tavana, ručno sklopljeno metalno stubište koje vodi od prizemlja do potkrovlja i potpuno zvučno izolirana kutija za kupaonicu smještena unutar inače otvorenog prizemlja.

Ostala područja prizemlja uključuju: kuhinju i blagovaonicu, veliki dnevni boravak s filmskim projektorom, garderobom i ostavom. Gornji kat je podijeljen u tri zone - glavnu spavaću sobu s glavnom kupaonicom, ured i veliki walk-in ormar, gostinsku spavaću sobu i kupaonicu te praonica rublja.

Sve u svemu, apartman je udoban i primamljiv, moderan i sofisticiran, svjež i iskren. Ovo je mjesto gdje je "manje definitivno više".

Foto: Yevhenii Avramenko, Andrey Bezuglov

Izvor: archdaily.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:12