ARHITEKTURA

MALINSKA Novo urbano lice

Poznati studio NFO stoji iza simpatičnog trga na obalnom pojasu

Malinska je nedavno dobila novi trg na obalnom pojasu, na mjestu koje je ranije bilo samo nedefinirani dio uz rivu. Autori ovog malog, ali simpatičnog trga su arhitekti studija NFO i njihov projekti tim, Ana Begović, Kata Marunica, Dijana Pavić, Nikica Pavlović, Lucija Raffanelli, Goran Rukavina, Nenad Ravnić i Filip Vidović.

Sve je počelo kada je 2015. godine arhitektonski ured NFO dobio prvu nagradu na javnom arhitektonsko-urbanističkom natječaju za uređenje obalnog pojasa centra naselja Malinska na Krku. Cilj natječaja bio je stvoriti jasnu viziju razvoja obalnog pojasa Malinske površine oko 53.000 četvornim metara, koji uključuje rekonstrukciju gradske luke, rivu, trgove, pa sve do uređenja plaža.

OKO 1500 KVADRATA

- Malinska, kao i niz mjesta razasutih jadranskom obalom, obilježena je osobitom vrstom dvojnosti. Lice mjesta sezonski se uzastopce mijenja; ono je ljeti prometno, bučno i prenapučeno, a zimi samozatajno i tiho. Ovakva dva lica mjesta trajno su usađena u njegovu sliku. Cilj je cijelog ovog razvojnog projekta uravnoteženje tih oscilacija i omogućavanje Malinskoj da kroz stvaranje bazične infrastrukture cijelu godini živi ujednačenim intenzitetom i ritmom - kaže arhitektica Kata Marunica.

Cilj im je oblikovati sadržajni i punoživi urbani sklop, sposoban ugostiti bučnu ribarsku večer u jeku turističke sezone, kolejanski pir u sumornom siječnju, ali i ugodne večernje šetnje uz šum valova i zalazeće sunce.

Dio zapostavljene zelene površine pretvoren je u ljevkasti trg te je popločen bijelim istarskim kamenim pločama

Prva realizacija u sklopu sveobuhvatnog golemog rješenja uključivala je uređenje novog mjesnog trga, kvadrature oko 1500 kvadrata. U razradi njihova rješenja aktivno su u sklopu javnih prezentacija sudjelovali svi zainteresirani stanovnici Malinske, koji su kroz otvorenu diskusiju pridonijeli konačnom oblikovanju novog javnog prostora. Upravo participacija građana pridonijela je kvalitetnom programiranju novog javnog prostora - trga. Omalena i zapostavljena zelena površina tik uz rivu dobila je novo ruho. Dio zelene površine pretvoren je u ljevkasti trg te je popločen istarskim bijelim kamenom kako bi se parterno, ali i doživljajno sljubio s ostatkom rive. Trg je omeđen pojasom zelenila koje tvori kulisu potencijalnim događajima na trgu, ali i pruža prijeko potrebnu hladovinu za vrelih ljetnih dana.

- Visinska razlika prisutna u prostoru savladana je pomoću tri stube koje se izdižu iz partera i ocrtavaju konturu trga, istovremeno ga fokusirajući prema rivi - kaže K. Marunica.

U stube su ugravirani stihovi posvećeni moru, pomno odabrani dijalogom starih i mladih Malinskara, a treba naglasiti, kaže ona, da aktivnost građana nije stala samo na idejama, već se nastavila do same realizacije. Tako je, primjerice, barba Nikola Jurić bojao slova ugraviranih stihova. Trg funkcionira kao proširenje javnog gradskog prostora - rive, a može poslužiti i za manja, intimnija događanja izvan sezone.

Tri faze realizacije projekta
  1. Proširenje javnog prostora rive
  2. Formiranje novog mjesnog trga
  3. Formiranje zelenog pročelja trga

JAVNI PROSTORI

Uz kvalitetnu suradnju s lokalnom zajednicom općine Malinska-Dubašnica i Županijskom lučkom upravom Krk, najavljuju arhitekti, uskoro kreće u realizaciju i nastavak uređenja rive s obalnim zidom u centru Malinske, dok se trenutno projektira posebno zanimljiva građevina “Posjetiteljski centar maritimne baštine” posvećen lokalnoj brodogradnji te uređenje gradskih plaža.

Ovaj natječaj jedan je od niza arhitektonsko-urbanističkih natječaja vezanih za javni prostor na kojem je NFO nagrađivan, kao što je, među ostalim, i realizirani trg Stjepana Radića u Crikvenici.

Foto: Marko Mihaljević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:16