6 PRAKTIČNIH IDEJA

Savjeti koje treba slijediti prilikom uređenja male kuhinje

 

Ako želite ispravno urediti vašu mali kuhinju, morate misliti na dvije stvari: funkcionalnost i estetiku. Stoga je bitno da dizajnirate ugodan prostor u kojemu ćete se moći nesmetano kretati i uživati prilikom spravljanja ukusnih jela. Zatim je potrebno ugraditi praktičan i pametan namještaj u koji ćete moći držati sve stvarčice potrebne za kuhanje, i vašu malu kuhinju uvijek urednom. Konačno, valja paziti da odaberete pravu kuhinjsku rasvjetu i pravu boju za zidove kako bi se izbjegle "lošu" atmosferu u kojoj bi se osjećali tjeskobno. Otkrijte detaljno naše savjete za uređenje male kuhinje u nastavku.

1. Svjetlo u maloj kuhinji

Ponekad male kuhinje nemaju dovoljno prozora, a s kuhinjskim namještajem koji obično ide od poda do stropa, vaša mala kuhinjica brzo može postati tamna, a nije lako kuhati u takvim uvjetima. Kako biste nedostatak prirodnog svjetla nadoknadili, vašu malu kuhinju morate dobro osvijetliti rasvjetom s obje strane sobe i radnu plohu.

2. Sakrijte svoju malu kuhinju

Ova je mala kuhinja zamišljena kao stol, dok je crni kuhinjski blok skriven iza vrata. Izrađena u prirodnom hrastu, nakon zatvaranja, ostavlja dojam jednostavnog drvenog zida. Jedan se vrata otvaraju za hladnjak, a drugi vode do kupaonice. U ovom otvorenom prostoru dnevnog boravka sa skrivenom kuhinjom prostor izgleda veće zahvaljujući dobivenoj simetriji.

3. Odaberite pravu boju za vašu malu kuhinju

Mala kuhinja ima neka ograničenja, uključujući i izbor boja za zidove. Kako biste izbjegli gušenje sobe, izbjegavajte tamne boje koje će vas umoriti. Cilj je vizualno povećati malu kuhinju. Zato morate odabrati svijetle i prirodne nijanse. Ako želite stvoriti vizualno veći izgled kuhinje, možete donji dio zida obojiti tamnije od ostatka, kako biste stvorili dojam dubine.

4. Iskoristite u potpunosti raspoloživ prostor kuhinje

Namještaj treba biti od poda do stropa za optimalnu malu kuhinju, ali ne bilo koji! Za donji dio, odaberite namještaj u kojem ćete moći držati puno stvari i neka vaše skladišne jedinice budu opremljene kliznim ili rotirajućim ladicama, i ne zaboravite vrlo praktične ladice za kutije. Visina namještaj je također bitna: ormarići moraju biti ugrađeni horizontalno ili to mogu biti otvorene police na kojima ćete istaknuti svoje lijepo posuđe i ukrasne predmete.

5. Pročistite uređenje kuhinje

Kako bi vaša mala kuhinja zaista izgledala skladno, preferirajte jedan ili dva modela namještaja, a ne izmjenu između kvadratnog, horizontalnog, police i niša. To bi ostavilo kaotičan dojam, čineći prostor pretrpanim i neprivlačnim.

Mala kuhinja mora biti profinjena do maksimuma. To ćete postići diskretnim ručkicama. Također, trebate se pobrinuti za prikrivanje koliko god je to moguće glomaznih aparata i ružnog posuđa.

6. Povežite malu kuhinju s dnevnim boravkom i blagovaonicom

Otvaranje male kuhinje prema dnevnoj sobi ili blagovaonici omogućuje vam da proširite prostor uz održavanje funkcionalnog i praktičnog aspekta. Mala otvorena kuhinja također nudi mogućnost za instalaciju stola za blagovanje, gdje možete kuhati i razgovarati s ukućanima. Osim toga, daje osjećaj prostornosti, fluidnosti i super je trendi.

Izvor: Marie Claire Maison

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:42