U GOSTIMA

Vodimo vas u dom u predgrađu Šibenika inspiriran Dalmacijom i Toskanom

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 02.12.2018. u 04:25

Smještena 150 metara od šljunčanih plaža, ova divna kuća od 80 četvornih metara odiše duhom tradicije, ali i upečatljivim modernim detaljima

U malom i mirnom ribarskom predjelu po imenu Zablaće, u predgrađu Šibenika, pronašli smo kuću u čiji su nastanak i osmišljavanje njezini vlasnici unijeli svu svoju ljubav, znanje, strast i vrijeme. Kuća je smještena 150 metara od šljunčanih plaža i otprilike kilometar od prekrasnih dugih plaža hotelskog naselja Solaris. Površina joj je 83 četvorna metra, od čega prizemlje zauzima 46, a kat 37 kvadrata. Okućnica je, pak, velika 150 četvornih metara.

Prednja lounge terasa ima baldahine i služi relaksaciji i bezbrižnom druženju s prijateljima uz neki fini obrok i piće

 

Vlasnici, bračni par Hrvojka i Tomislav, pričaju nam kako su kuću dizajnirali i projektirali potpuno sami, a cijeli je proces tekao spontano. Tako bi im, prisjećaju se, tijekom gradnje pala na pamet neka bolja ideja od početne, primjerice za izvođenje nekog dijela kuće, pa bi izmjene vršili u hodu. Sve se to pokazalo kao dobitna kombinacija jer je finalni rezultat izrazito estetski privlačan.

 

- Što se tiče interijera, oboje smo privrženi tradicionalnoj dalmatinskoj gradnji, ali s modernim materijalima. Zapravo ne volimo moderni minimalizam, pa smo ostali vjerni tim materijalima, točnije poznatom lokalnom kamenu iz Benkovca te drvu i kovanom željezu kao lijepom detalju koji upotpunjuje taj stil. Jako volimo i stilske komade namještaja koje smo uklopili u prostor - nabrajaju vlasnici. Dodaju kako se kuća organizacijski sastoji od prizemlja u kojem se nalaze spavaća soba, kupaonica, dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica spojene u open space prostor te dvije terase, prednja lounge terasa s baldahinima za relaksaciju i druženje te bočna terasa s roštiljem i stolom od pune hrastovine za opuštene objede tijekom sunčanog vremena. Tu su još pečenjara i vanjski tuš. Na katu su još dvije spavaće sobe i kupaonica.kamin

Kuhinja je rađena po mjeri, a u cjelokupnom prostoru dominiraju boja pijeska i bijele nijanse koje vizualno i proširuju unutrašnjost objekta

 

 

Vlasnike Hrvojku i Tomislava pitali smo po čemu je svaka prostorija u kući specifična.- Sobe su male, ali šarmantne i romantične, s kovanim krevetima, ogledalima, komodama starinskog stila i zavjesama od čipke. Kupaonice su uređene s puno pažnje da bi se pratio isti stil pa tako umivaonik nosi komoda stara 100 godina, kupljena na seoskom sajmu. Kupaonica na katu je posebna jer se tuš nalazi ispod krovnog prozora pa imate osjećaj tuširanja pod nebom.

U kući se ističu kovano unutarnje stubište, zavjese od čipke, stilski kauč... i još mnogo pažljivo biranih elemenata i detalja. Na pročelju se, pak, uočavaju visoki francuski prozori ukrašeni venecijanskim balkonom

 

 

Nadalje, kuhinja je rađena po mjeri, s radnom pločom koja oponaša kamene granitne ploče - opisuju i govore kako im je želja bila da u ovom dijelu kuće nema stola za objedovanje, nego da se napravi kuhinjski otok-stol u jednom, i to s pogledom na vrt.

Dok šećemo kućom, primjećujemo kako dva kata spajaju unutarnje stube obložene hrastovinom s pročeljem od kamena i kovanom ogradom. Dnevni boravak je ugodna prostorija koju krase unutarnji kamin u istom kameno-drvenom stilu, koji je vlasnik sagradio sam, te stilski kauč.- Stil koji smo željeli postići u dekoraciji je inspiracija Dalmacijom i Toscanom. Zbog toga u prostoru dominiraju boje pijeska i bijele nijanse, a za njih smo se odlučili kako bismo i vizualno proširili kuću.

Sobe su male, ali estetski jako privlačne. Imaju krevete romantičnog dizajna, ogledala i komode starinskog stila

 

 

Od materijala, uočljivi su drvo i kovano željezo - pričaju vlasnici i dodaju kako je namještaj uglavnom nov, ali nema dizajnerskih komada.rekonstrukcija Kuhinja je rađena po mjeri, ali postoje i komode stare 100 godina tako da je interijer savršena kombinacija starog i novog.

A što najviše privlači pažnju u ovoj divnoj kući u predgrađu Šibenika?

- Na pročelju se uočavaju visoki francuski prozori, ukrašeni venecijanskim kovanim balkonom, te dvije bogate drvene nadstrešnice. U kući se ističu zid, kovano unutarnje stubište, zavjese od čipke i stilski kauč. Ti detalji stavljaju točku na ‘i’ i daju šarm objektu - kažu Hrvojka i Tomislav koji nam za kraj otkrivaju kako je ova kuća zapravo rekonstrukcija i dogradnja staroga garažnog prostora, zaraslog kupinama i korovom.

 

- Trebala je jako dobra vizija s obzirom na jako loše početno stanje. Sada kad usporedimo stanje prije i poslije rekonstrukcije, oduševljava nas prizor u što se može nešto jako staro i zapušteno pretvoriti - s osmijehom zaključuju vlasnici.

 

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija