Selo hobita hit u svijetu

Bajkovito mjesto s kućicama napravljenim pod zemljom

U gradu Sivasu nalazi se destinacija koja je brzo postala popularna među turistima iz raznih zemalja

Niz kuća pokrivenih zemljom izgrađeno je u gradu Sivasu u središnjoj Anadoliji (Turska) i to kao dio rastućeg hobitskog resorta koji privlači turiste iz cijelog svijeta, a posebno ljubitelje kultnih mudraca iz “Lord of the Rings” (Gospodar prstenova).

Inspirirane izgledom domova za hobite koje su smještene na obroncima brežuljaka, ove šarmantne kućice dizajnirane su za život pod zemljom, a karakteriziraju ih prepoznatljivi kružni otvori.

U piknik mjestu za bezbrižan odmor imena Paşabahçe, sedam kilometara od grada Sivasa, u prvoj je fazi izgrađeno sedam kuća, a nakon velikog zanimanja turista iz Europe, Australije, Kine i Japana, odlučeno je da će se značajno proširiti kapacitet. Tako je u drugoj fazi projekta broj kuća povećan na 24. U njima je smješteno sve što je potrebno za dobar život i odmor: kuhinja, dnevni boravak, spavaća soba i kupaonica. Sve prostorije su pritom prostrane i izrazito udobne, a njihova lokacija pod zemljom omogućuje da ljeti unutra temperatura bude ugodna, a zimi da bude toplo.

Zbog brze popularizacije ovog hobit sela u cijelom svijetu, gradske vlasti namjeravaju dodatno proširiti selo i tako ponuditi mnogobrojnim turistima zaista nezaboravan, jedinstven odmor. Gradonačelnik grada Sivasa, Sami Aydin, smatra da ne postoje ograničenja što se tiče broja hobitskih kuća koje se planiraju još izgraditi jer se one grade unutar brda i bez većeg remećenja prirode.

- Na svakom mjestu gdje otputujete možete skoro bez problema pronaći hotel s pet zvjezdica, ali teško je pronaći mjesto u prirodi gdje se vaša djeca mogu mirno igrati, a vi u potpunosti odmoriti - rekao je gradonačelnik Aydin.

Inače, kućice se iznajmljuju na sedam ili deset dana po cijeni od 120 turskih lira za dan.

Foto: sivas.bel.tr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:32