IMPRESIVNA GRAĐEVINA

Brod je otvoren u New Yorku: veliki projekt Thomasa Hizerwicka

Michael Moran

U njujorškom Hudson Yardsu otvoren je javni prostor Vessel, koji će krasiti trg na Manhattanu i biti nova zona grada

Ovo gigantsko umjetničko djelo - promatračnica - izgleda kao labirint koji se sastoji od isprepletenih stepenica i mnogo otvorenih prostora.

Michael Moran
 

Plovilo je izgrađeno od tisuća dijelova i elemenata, gotovo kao slagalica. Osamdeset platformi i više od dvije tisuće koraka sastavljeni su u jednu kompoziciju. Ovo je jedan od najsloženijih arhitektonskih projekata izrađen od čelika ikada.

Michael Moran
 

"Nikada nismo dizajnirali ništa slično i vjerojatno više nikada i nećemo", rekao je voditelj i partner skupine Heatherwick Studio Stuart Wood.

Michael Moran
 

Na plovilo se može popeti ne samo stepenicama, već i dizalom. S promatračnice na najvišoj palubi možete se vidjeti rijeka Hudson i panorama New Yorka, ali arhitekti vjeruju da su najbolji pogledi otvoreni unutar zgrade. Deseci identičnih stubišta stvaraju osjećaj beskrajnog stubišta.

Michael Moran
 

Arhitekti nisu željeli izgraditi konstrukciju koja bi zauzimala mnogo prostora, tako da je promjer zgrade u podnožju samo 15 metara, a gornji dio se širi na 46 metara. ​​Zahvaljujući tom rješenju bilo je moguće uštedjeti prostor za javni trg i vrtove.

Michael Moran
 

Plovilo je samo dio razvoja Hudson Yardsa. U prvoj fazi, ovdje će se pojaviti osam novih zgrada: stambeni i poslovni neboderi, trgovi, veliki trgovački centar, kao i kulturno središte.

 

Foto: Michael Moran

Izdvajamo

Iz drugih medija