Sjeverno svjetlo

Divlja ljepota - najveća svjetlosna predstava na otvorenom

Finski umjetnik Kari Kola osvijetlio je planine Nacionalnog parka Connemara u Irskoj s tisućama svjetala, stvorivši najveći svjetlosni show na otvorenom

Za Galway 2020, koji će biti Europska prijestolnica kulture nakon Rijeke, finski umjetnik svjetla Kari Kola i njegov tim skrenuli su pozornost na izvanrednu ljepotu planina pored Loch Na Fooeyji jezera. Kari je stvorio jednu od najvećih svjetlosnih instalacija, koristeći izvanrednu ljepotu planina oko Connemara kao savršenu pozadinu. U masivnom osvjetljenju, Kari Kola je stvorio lagani "krov" zelenom i plavom bojom nad cijelom dolinom za svoje veliko umjetničko djelo.

Instalacija, imena The Savage Beauty ("Divlja ljepota"), nalazi se u planinama na obali jezera Loch Na Fooey u Connemari, području na zapadu Irske, a sastoji se od više od 1000 svjetla razasutih na više od tri milje koja emitiraju smaragdno zelenu i plavu svjetlost. Zadatak autora projekta, finskog umjetnika Kari Kole, bio je naglasiti netaknutu ljepotu ovih mjesta uz pomoć svjetlosti koja ispunjava planine i ogleda se u jezeru.

Naziv instalacije - Savage Beauty ("Divlja ljepota") - citat je Oscara Wildea, koji spominje Connemaru u jednom od svojih djela.

"Budući da ne znam crtati, crtam uz pomoć svjetla", kaže Cola koji ima više od dvije tisuće instalacija svjetla iza sebe i prikaznih na različitim mjestima, uključujući dizajn svjetla sjedišta UNESCO-a u Parizu za otvaranje 2015. godine i svjetlosni show u Stonehengeu u čast Dana svjetske baštine 2018. godine. „Svjetlost je osnova svega što je na našem planetu. Ako postoji izbor, uvijek radim s prirodnim objektima, jer je to najbolja umjetnost koju imamo. "

Za osvjetljavanje planina Connemare trebalo je nekoliko tjedana rada i 20 kilometara kabela spojenih na 16 generatora koji su helikopterom bačeni na obronke. Manifestacija je bila posvećena obilježavanju Dana svetog Patrika, a više od 20 tisuća ljudi planiralo je prisustvovati, međutim, službena proslava je otkazana zbog pandemije koronavirusa. Ipak, svjetla su upaljena, prikazana i snimljena, tako da je sada svi mogu uživati u instalaciji s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:27