ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Elegantne pregrade za vaš eksterijer

U suvremenom svijetu privatnost je postala neprocjenjiva. Urbano stanovanje i nedostatak osobnog životnog prostora učinili su da svaki slobodni trenutak želimo provesti u miru, po mogućnosti okruženom zelenilom daleko od znatiželjnih pogleda. Na svu sreću, postoje načini. Ako imate balkončić, vrt ili dvorište danas vrlo elegantno možete sami kreirati vlastitu oazu mira , koja će vas štiti od susjeda, ali i eksterijer u kojem boravite učiniti neodoljivim mjestom na kojem ćete rado provoditi svaki slobodni trenutak. Evo nekoliko sjajnih ideja!

Zid ili ograda od drvenih dasaka

Najčešća je i najpopularnija metoda. Čvrste su i izdržljive, odoljet će većini vremenskih uvjeta i ne zahtijevaju veliku brigu, osim povremenog nanošenja sloja zaštitne boje. Ova vrsta pregrade sjajna je ideja čak i ako imate malo dvorište, manjom pregradom možete se zaštiti bez gubitka puno prostora. Kako bi vaš prostor bio živ, dodajte biljke penjačice, drveće ili grmlje. Čak možete upotrijebiti i umjetno zelenilo kako biste prostor oživjeli.

Zelenilo

Osjećaj sigurnosti možete također stvoriti na prirodan način, s drvećem, bambusom ili biljkama penjačicama. Živi će zid stvoriti mirnu atmosferu, čak i ako postoji ograničenje visine zida ili ograde.

Biljke penjačice i drveće često sporo rastu do željene visini i sam proces ponekad traje godinama. Kupovina zrelijih primjeraka je moguća, ali su skuplje od mladica. Čišćenje je često zahtjevno i loša ideja ako raspolažete s manjim prostorom. Povrh toga, biljke zahtijevaju redovitu brigu. Unatoč ovim nedostacima, biljke pružaju odličnu zaštitu i ako se o njima brinete, godinama će vas lojalno služiti.

Neke od biljka koje možete posaditi su: lovor, talijanski čempres i bambus.

Foto: Pinterest

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 18:35