OD 14. DO 17. LIPNJA

Inspirativni program trećeg festivala Dizajn Distrikt Zagreb

Gašparović/Dugandžić

Transformira urbani prostor u veliku izložbu s motivima lokalnih puteva

Treće izdanje festivala Dizajn Distrikt Zagreb okupit će od 14. do 17. lipnja odabrane projekte na temu Lokalni putevi u četvrti oko Martićeve ulice, od kojih će se neki po prvi puta predstaviti u Zagrebu i Hrvatskoj. U selekciji festivalskog sadržaja, Ira Payer, njegova kreativna direktorica, naglasak je stavila na kvalitetne i poticajne autorske projekte koji pružaju nova gledišta i scenarije razvoja. U najvećoj mjeri do sada oživjet će prostor napuštene Stare vojne bolnice u Vlaškoj, zahvaljujući središnjem izložbenim, predavačkim i performativnim programom Lokalni putevi s čak 50-ak sudionika, koji je selektirao Dino Belamarić. Posjetitelji festivala imat će prilike vidjeti ispreplitanje videa i filma, grafike i stripa, fotografije, dizajna, arhitekture i urbanizma te različitih multidisciplinarnih istraživačkih projekata.

 

U sklopu teme Lokalni putevi za festival je osmišljena opsežna autorska izložba „REBOOT: Backstage of Progress“ koju potpisuje Tatjana Bartaković, a predstavit će pozadinu nastanka, razvoja i prozvodnje ključnih proizvoda ili kolekcija odabranih dizajn-brendova regije.

Foto: Gašparović i Dugandžić

Oni uz  pomoć dizajna stvaraju nove vrijednosti temeljene na lokalnim materijalima, individualnom znanju, tradicionalnim vještinama i inovaciji. Među njima su i neki koji će se premijerno predstaviti u Zagrebu: Rex-Kralj (SLO), Zanat (BiH), Mitja (SLO), Prostoria (HR), Element (HR), Artisan (BiH), Grupa Products (HR), Vau (HR), Nunc (Slavonika, HR) te Lidia Boševski (HR).

Foto: Gašparović i Dugandžić

Ratkajev prolaz još jednom će oživjeti kao omiljeni „dnevni boravak“ festivala, a ugostit će novi DDZ Market s omiljenim lokalnim projektima.

Foto: Gašparović i Dugandžić

 

Od privremenih prostornih intervencija zasigurno će najviše pažnje privlačiti Baustella, zelena instalacija namijenjena druženju i odmoru. a bit će izgrađena od čeličnih građevinskih skela te prekrivena biljno-cvjetnim pokrovom. Osim volumenom dominantne Baustelle, isticat će se i privremena instalacija Space Invader, eksperimentalna kompozicija za sjedenje i dokolicu koja će afirmirati jedan urbani kutak dizajn distrikta.

Više na designdistrict.hr.

Foto: Gašparović i Dugandžić

Izdvajamo

Iz drugih medija