STANOGRADNJA U ZAGREBU

Intenzivno se gradi i dalje, uglavnom manje stambene zgrade i urbane vile

Nakon lanjskog booma novogradnje, istražili smo što se trenutno događa na tržištu metropole.Uglavnom se grade zgrade od desetak stanova na mjestima kuća ili preostalim zemljištima u kvartovima. U strogom centru nema stanogradnje.

Diljem Zagreba grade se brojne manje stambene zgrade na mjestima nekadašnjih kuća ili praznih zemljišta. To su uglavnom zgrade od po desetak stanova smještene u postojeću strukturu ulica. Nakon lanjskog booma stanogradnje u Zagrebu gradi se i dalje, ali nema mnogo novih projekata za velike zgrade, uglavnom se dovršavaju takvi projekti otprije. Na tržištu je u ponudi i nekoliko novih naselja urbanih vila na podsljemenskoj zoni kao što je mini naselje s tri zgrade tvrtke Mešić Com u Mikulićima.

Stambenih novih zgrada u strogom centru Zagreba nema, njih su zamijenile investicije u hotele. Od ekskluzivnih naselja urbanih vila, na južnim obroncima Medvednice, na rubu zelene zone Park-šume Jelenovac i nedaleko od Vinogradske bolnice, nalazi se novo imena Taraluna koje je pri samom kraju gradnje. Izvedeno je prema projektu arhitekta Lulzima Kabashija.

JELENOVAC

Cijene po četvornome metru od 2900 do 3600 eura.

●cijene četvornog metra su od 2900 eura do 3600 eura
● za sve stanove u cijenu je uključena garaža s ulazom u zgradu, vanjsko parkirno mjestote dio na padini za urbani vrt
●Stanovi su opremljeni vrhunskim materijalima
●Zgrade će vjerojatno biti u kategoriji A+
●U svakoj zgradi na Jelenovcu nalaze se četiri stana.
● stanovi u razizemlju imaju vlastito ograđeno dvorište s terasom

POKRAJ ŠUME

Cijene četvornog metra ovdje su od 2900 eura do 3600 eura, u što je za sve stanove uključena garaža s ulazom u zgradu, vanjsko parkirno mjesto te dio vrta. Stanovi su kompletno opremljeni vrhunskim materijalima, a zgrada će vjerojatno biti u kategoriji A+ što će uskoro pokazati uporabna dozvola. - U tijeku su “kozmetički” radovi. Imo još nekoliko stanova u ponudi. Četiri su identične zgrade i u svakoj je još ostao po različiti stan u ponudi.

Prvo su prodani stan na vrhu zgrade pokraj šume-parka Jelenovac i razizemlje koje ima svoje dvorište. Svaki stan u zgradama koji je na katu ima lođu s vrhunskim pogledom i zemljište za svoj mogući urbani vrt na padini proporcionalan veličini stana. Stanovi u razizemlju imaju svoje odvojeno dvorište s terasom - kaže pravnica Marija Vučurević Tamburić, iz tvrtke Croatiainspect.

U svakoj zgradi na Jelenovcu nalaze se četiri stana. Razne su kombinacije u ponudi, primjerice stan na 1. katu ima tri velike spavaće sobe od kojih je jedna en-suite, a dvije imaju izlaz na zapadnu lođu, kupaonicu te boravišne prostore s vanjskom lođom na istoku. Ipak, uglavnom se na tržištu u Zagrebu kupcima nude srednji i manji stambeni objekti po raznim kvartovima, koji relativno dobro idu na tržištu.

- Velikih projekta koji nude sto, stotinu pedeset stanova je manje nego lani, uglavnom se grade i prodaju stanovi u zgradama koje imaju deset, dvadeset stanova, takvih je mnogo u niz zagrebačkih četvrti. Jedna od njihovih prednosti je postojeća opremljenost "stare" lokacije - kaže Patrick Franolić, konzultant za nekretnine i direktor tvrtke Spiller Farmer. Neke od lokacija na kojima se sada gradi preostali su projekti otprije krize, a dio su novi. - Većina se boji većih stambenih zahvata jer se ne zna što nas očekuje za dvije godine. Kod kupnje lokacija za gradnju stambenih zgrada investitori u Zagrebu traže one na kojima mogu odmah graditi, koje imaju lokacijsku dozvolu i za to su spremni platiti. Tek manji dio investitora riskira s dugoročnim projektima i ne gleda crno - dodaje Patrick Franolić.

SESVETE

Tržište u Zagrebu, smatra on, nije preplavljeno novogradnjom, ima mjesta za još projekta, ali ako se pritom ne pretjeruje s cijenom. - Treba biti objektivan i znati da će se neka lokacija prodati primjerice za 2000 eura po kvadratu, a za 2200 teško... Ne smiju pretjerati u cijeni, to je najvažniji savjet koji mogu dati investitorima za idućih šest mjeseci. Kupci točno znaju gdje što i za koliko novca prolazi, gledaju po pet lokacija i stanova prije odluke, prepoznaju i kvalitetu gradnje - smatra P. Franolić.

Investitori ne smiju pretjerati u cijeni, to je najvažniji savjet koji im mogu dati za idućih šest mjeseci, kaže P. Franolić.

Tvrtka Zubić Nekretnine kojoj dobro ide s njihovim zadnjim stambenim projektima trenutno prodaje zadnje preostale stanove u njihovoj većoj zgradi u centru Dubrave te planiraju uskoro pored novu nešto manju zgradu. U prvoj njihovoj tek sagrađenoj zgradi u Dubravi u koju se useljenje planira 15. kolovoza, od 63 stana, ostala ih je još samo pet. Zgrada je kvalitetno opremljena, a cijena kvadrata je od 1700 do 1800 eura.

Mikrolokacija je trenutno najbitnija kod projekata, i ono što nudi sam kvart, kaže Vladimir Zubić, investitor i graditelj.

- Očekivali smo dobru prodaju jer je Dubrava najveći zagrebački kvart, a dugo nije imala kvalitetnu novogradnju. Najbrže su se prodali stanovi veličine 40 do 60 kvadrata, i nešto većih. Uz mlade obitelji naši su kupci i liječnici koji rade u obližnjim bolnicama.

Pokazali smo se mnogima kao odlična lokacija jer smo u dijelu Dubrave koji ima mnogo sadržaja, a blizu smo Maksimiru, kvartu koji je mnogima poželjan, ali preskup - objašnjava Vladimir Zubić, direktor tvrtke Zubić Nekretnine. Uskoro ovdje kreću u gradnju dodatne zgrade koja će imati 40 stanova, od kojih je već 15 rezervirano.

Stanovi će uglavnom biti do 60 kvadrata, s cijenom nešto malo skupljom, oko 1850 eura kvadrat, jer su ušli sa susjednom zgradom u energetski A razred. - Mikro lokacija je trenutno najbitnija kod projekata, i ono što nudi sam kvart i što je blizu njega. Optimalan prosjek stanova u zgradi nama je u sada 30 - 40 stanova - zaključuje V. Zubić. Na tržištu je u ponudi još niz novih stambenih zgrada, tako primjerice stanove u donekle većem bloku koji se od nedavno gradi na Vrbanima nudi tvrtka Celing po cijeni od 2000 do 2100 eura za kvadrat. Završit će se krajem iduće godine, no dobar dio stanova je već prodan.

U njihovim novim malim zgradama u Ogrizovićevoj ulici na Trešnjevci prodana je većina stanova. Cijena je od 2100 do 2400 eura po kvadratu. Niz je još manjih zgrada u Zagrebu koji se grade, nedavno su završeni ili su pred početkom gradnje - u Petrovoj, na Srednjacima, na Rudešu, u Tratinskoj ulici, na Srebrnjaku, na Jarunu, na Bukovcu, u Zagorskoj, u Gajnicama... s raznim cijenama ovisno o lokaciji, kvaliteti gradnje i opremljenosti, u rasponu od 1600 kvadrata do 3000 eura/m² doista se svašta nudi. U Sesvetama je primjerice u ponudi novogradnja od 1290 eura/m², a u Retkovcu od 1200.

RAZRED B Primjer nešto dostupnijih kvadrata cijenom u manjim stambenim zgradama je i jedna planirana u naselju Trokut, u Novom Zagrebu. Projekt predviđa pet stambenih jedinica, veličine od 47 do 93 m². Cijene kvadrata stanova su od 1690 do 1750 eura. Zgrada će imati energetski certifikat oznake B, i sa šest vanjskih parkirališnih mjesta. Sastoji se od tri etaže - prizemlja, prvog kata te uvučenog zadnjeg kata. Prizemni stanovi imaju mogućnost prilagodbe osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Prizemlje ima i dva stana s vrtom, a na uvučenom katu je četverosobni stan. Rok useljenja je veljača 2019. godine. Tvrtka Libela zemljište za gradnju u Trokutu kupila je prije šest mjeseci.

Foto: Boris Kovačev / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:42