RESORT NA RIJECI

Korana relaxation resort

U blizini NP Plitvice uskoro kompleks od pet zvjezdica. Projekt je za investitore Ivanu i Ivana Valentića napravio tim Lotus Architecti

U prekrasnom krajoliku rijeke Korane nedaleko od Nacionalnog parka Plitvička jezera, u blizini grada Slunja, u planu je uređenje mini resorta “Korana - relaxation resort” prema projektu arhitektonskog tima Lotus Architecti (Lotus Group). Na ovom dijelu nekoliko je lijepih plaža, slap, mostić, rijeka je ljeti mirna, a zimi čarobna bajka koja oduzima dah. Krajolik je inspirativan, a životinje poput srna nisu iznenađenje.

Na površini od 15 hektara na mjestu nedaleko od rijeke sagradit će se hotel, potom glamping sojenice na obali Korane te nekoliko vila, a sve uz prostore za razonodu, opuštanje, rekreaciju i druženje

Investitori, podrijetlom iz okolice Slunja, Ivica Valentić i njegova kći Ivana Valentić, koji će ujedno voditi resort, došli su na ideju kreiranja malog “dijamanta” koji će uz vrhunsku ponudu i uslugu povezati ponovno čovjeka i prirodu u pravom smislu riječi. Rijeka Korana i zvukovi slapova i šum vode protezat će se, prema njihovim najavama, kroz arhitekturu, hranu, emocije, meditaciju, jogu i druge aktivnosti koje će biti prisutne u tom riječnom resortu kategorije pet zvjezdica.

- Naš cilj kao projektnog tima bio je kreirati arhitekturu koja će se uklopiti u zatečeni prirodni krajolik koji nikako neće narušavati ili mijenjati reljef terena - kaže Maja Bručić, vlasnica i direktorica Lotus grupe.

Cilj je bio projekt uklopiti u zatečeni prirodni krajolik i ne narušiti reljef terena, kaže arhitektica Maja Bručić

Na površini od 15 hektara na mjestu nedaleko od rijeke sagradit će se hotel, potom glamping sojenice na obali Korane te nekoliko vila, a sve uz prostore za razonodu, opuštanje, rekreaciju i druženje. Resort će imati kapacitet za oko 150 gostiju. Posebna atmosfera bit će i navečer kad će se na odvojenim mjestima uz obalu moći zapaliti logorska vatra te uživati u povezivanju s prirodnom.

Hotel kategorije pet zvjezdica bit će veličine 3200 četvornih metara, na tri etaže, sa 25 dvokrevetnih soba, pet suita, wellnessom i spa, unutarnjim i vanjskim bazenom, hotelskim barom i restoranom, sve za 60 gostiju. Vile hotela, njih četiri također kategorije pet zvjezdica, bit će veličine 160 četvornih metara svaka, za šest do osam gostiju. Posebna atrakcija bit će glamping sojenice uz rijeku, njih šest imat će šator za dvoje s natkrivenom vanjskom terasom. To su šatori na dokovima, koji će se iznajmljivati u toplim mjesecima, jer zimi rijeka poplavi. Riječ je o sličnim šatorima kakvi se koriste na Obonjanu, koji pružaju ugodan smještaj, imaju i kuhinjicu.

- Na području obale rijeke Korane bit će drvene konstrukcije - platforme, čineći tzv. sojenice u zonama gdje rijeka ponekad poplavi kopneni dio, i upravo ta zona bit će posebno zanimljiva jer će najviše dočarati osjećaj spavanja u prirodi - kaže Maja Bručić.

PRIVATNI SPA

Glamping šatori predviđeni su za dvije, četiri i šest osoba, s kuhinjom, kupaonicom, prostorom za blagovanje i odmor te vanjskom djelomično natkrivenom terasom. U planu je i autokamp visoke kategorije, s parcelama za kampiranje, kamp-kućicama ili šatorima, svakom veličine 100 četvornih metara, za njih 20-ak. Od dodatnih sadržaja u resortu Korana bit će ugostiteljski objekt - restoran/grill, stari mlin, etno kuća/shop, multifunkcionalni otvoreni prostor za radionice, tečajeve, predavanja, evente i slično.

Nudit će se i privatni spa i wellness prostor u šumi s unutarnjim bazenom, finska i turska sauna, vanjski jacuzzi i lounge prostor. Predviđen je i povrtnjak za uzgoj domaćeg povrća. Kao dodatne atrakcije resort će nuditi roštilj, viseću mrežu za ležanje, sjenice za druženje na otvorenom, platformu na otvorenom...

Hotel će biti uklopljen u teren, imat će zeleni krov, a od materijala za gradnju koristit će se lokalni kamen, drvo... Objekt će biti tako kamufliran u teren da se neće vidjeti, primjerice, s ceste.

- Uz ugostiteljski sadržaj u hotelu postojat će i drugi restoran u kojem će se pripremati lokalni specijaliteti uz rijeku - opisuje Maja Bručić.

Uz Maju Bručić projekt je osmislila i Ivana Pozaić, zadužena za dizajn unutar Lotus Grupe, a u finalizaciju projekta bili su uključeni i drugi - Eva Cotman, Lovro Gorupec i Jelena Hajdinjak. Autor loga resorta je Kristina Rojnica, zadužena za grafički dizajn kojim su htjeli dočarati savršenstvo prirode, fluidnost i mekoću življenja kakva bi trebala biti u ovom resortu.

- Riječ je o projektu koji će kao i neki drugi naši projekti biti na tragu parole ‘kupujmo Hrvatsko’ jer će se što je više moguće koristiti lokalni materijali za gradnju i domaći namještaj za opremanje - ističe Maja Bručić.

Na prostoru budućeg resorta postoji nekoliko objekata, od čaga će se dio sačuvati zbog posebnog ugođaja koji će pružati gostima “doživljaj tradicije”.

- Zadržat će se stari mlin, mostić te jedna zgrada na obali koja će se rekonstruirati u multifunkcionalnu dvoranu za jogu, meditaciju, radionice... Nekadašnji drveni obor postat će vidikovac, a drvena kućica budući je muzej s lokalnim etno atrakcijama - opisuje Maja Bručić.

PROČIŠĆIVAĆI

Zanimalo nas je na koji će se način obavljati odvodnja jer ovdje nema kanalizacije.

- Koristit će se septički sustavi s biološkim pročišćivačima, sve visoke tehnologije, a za grijanje i hlađenje toplinske dizalice topline koristit će se maksimalno energija vode u mini hidroelektrani... - odgovara Maja Bručić.

Investitori u ovaj projekt veliki su zaljubljenici u prirodu i njihov je cilj, ističu. što je manje moguće intervenirati u prirodu i okoliš.

- U interijerima objekata resorta planiramo koristili prirodne materijale, puno drveta i stakla radi pogleda prema rijeci i šumi, prostori će biti ‘topli’, a opet moderni.

Cilj je bio maksimalno povezati unutarnje i vanjske prostore, stoga bazen u hotelu prelazi iz unutarnjeg u vanjski, isto tako, sauna i wellness zona projektirana je prema načelu sjedinjenja unutarnjeg i vanjskog prostora - objašnjava M. Bručić.

U Gradu Slunju podržavaju projekt i vesele se ovakvim turističkim sadržajima u svojoj županiji. Lotus grupa trenutno priprema još nekoliko projekta kao što je dizajn botique hotel “The Old Mill” na Mrežnici.

RESORT U BROJKAMA

  • 150 gostiju kapacitet je Korana resorta
  • 4 luksuzne vile veličine 160 kvadrata
  • 3200 četvornih metara hotela
  • 100 kvadrata prostora za svaku kamp kuću
  • 6 glamping sojenice uz rijeku imat će šator za dvoje s terasom

Više o projektima arhitektonskog tima Lotus Architecti pogledajte na: www.lotusarchitecti.com

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 03:34