ŽIVOT U ŠUMI

Kuća u tri dijela: u jednoj krevet, u drugoj kuhinja, u trećoj sauna...

Studio KUU arhitektid osmislio je udobnu i modernu kuću koja se sastoji od tri dijela – tri kolibe smještene u šumi Estonije.

Projekt je realiziran u mjestu Muraste, na sjeveru zemlje, uz samu obalu Baltičkog mora, gdje ovakva tipologija nije neuobičajena. Kako su Estonci kroz povijest bili poznati kao "stanovnici šuma", projekt je po funkcionalnosti nalik većini građevina u tom području. Konstrukcija je također u cijelosti od drveta, materijala koji tisućama godina prevladava u regiji. No, po stilu uređenja ove kolibe prenose estonsku tradiciju u neki malo dalji trenutak našeg, 21. stoljeća.



Arhitekti iz studija KUU fascinirani su svojim estonskim nasljeđem. Na njihovu jeziku projekt se zove 'koda', što u prijevodu sa staroestonskog znači 'mjesto za život'. Po formi ove se kućice doista uklapaju u povijesni kontekst gradnje njihova kraja, ali se zbog repetitivnosti oblik kuće pojavljuje kao geometrijska verzija ili moderni odjek tradicijskog života.




Sve tri kućice su slične izvana, ali drugačije uređene iznutra. Svaka od njih je gnijezdo za sebe, i po funkcionalnosti i po razini komfora. U jednoj kućici je sauna, u drugoj dnevna soba s kuhinjom i u trećoj spavaća soba s kupaonicom.


Projekt Koda
Arhitekti: KUU arhitektid
Lokacija: Muraste, Estonija
Površina: 77m2
Dovršeno: 2016.

Foto: Tõnu Tunnel

Izvor: designboom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 00:53