Dobre ideje

LOW BUDGET LJETNE KUHINJE Jednostavnija i jeftinija varijanta

- Postoje razne vrste vanjskih kuhinja, pa tako možemo vrlo jednostavnu i jeftinu varijantu imati bilo gdje, a za to nam je potrebno: sklopivi stol i stolice, suncobran, prenosivi i ne pretjerano teški roštilj, pribor za jelo od tvrde plastike i po mogućnosti u veselim bojama, prenosivi frižider s hranom i, naravno, automobil kako bismo se u svakom trenutku mogli uputiti u avanturu. Low budget varijanta može biti i samo roštilj sa stolom i stolicama koji smjestimo na terasi - kažu u arhitektonskom uredu 4uHa.

Dobra je ideja i iskoristiti neki komad starog namještaja, primjerice staru komodu ili ormar, te tamo smjestiti rezervno posuđe i sve potrepštine koje koristimo prilikom vanjskog objedovanja, kao što su pomagala za roštiljanje, jastučići i dekice za sjedenje, stari setovi tanjura...

Vanjska kuhinja ne mora nužno biti profesionalno izvedena, važno je da olakšava pripremu hrane na otvorenom.

Dakle, roštilj s policom za odlaganje pribora na vašem balkonu vaša je ljetna kuhinja.

Obično se aparati i radni dio smještaju na istočnu ili sjevernu stranu, a stol i prostor za sjedenje i objedovanje na sjeveroistočnu, južnu ili zapadnu.

Obično se aparati i radni dio smještaju na istočnu ili sjevernu stranu, a stol i prostor za sjedenje i objedovanje na sjeveroistočnu, južnu ili zapadnu.

TRENDOVI

Vanjske kuhinje, kao i unutarnje, podložne su trendovima, ali većinom u smislu opremanja modernijim i učinkovitijim aparatima.

Što se tiče dizajnerskih rješenja, i dalje su u trendu rustikalni stilovi, uređenje prirodnim kamenom, stare cigle u kombinaciji s drvenom građom... Najnoviji trend u izradi vanjskih kuhinja je ugradnja manjih gotovih krušnih peći koje se vrlo lako uklope u prostor ljetne kuhinje, a izuzetno su zahvalne jer u njima uz malo truda možete pripremati domaći kruh, odlične pizze i sve vrste jela od mesa i povrća. Takve peći postižu vrlo visoke temperature te su jela u njima brzo gotova, uz poseban čar i ugođaj vatre. Takve krušne peći dolaze neobrađene te se završni stil uređenja lako prilagođava stilu prostora u koji se postavljaju - kaže Robert Stjepanović, a Boris Ružić dodaje kako pravi dizajn nije prolazan.

- Ako se držite jednostavnosti koja nadilazi kategorije vremena, trenda i mode, tj. osnovne karakteristike skandinavskih dizajnera koje izrazito cijenim, tada je prolaznost dizajna jako usporena. Možda se kojih par koraka brže mijenjaju trendovi u unutrašnjim kuhinjama.

Što se tiče vanjskih kuhinja i pitanja o trendu, ja stvaram na art način, na "galerijskoj" koncepciji dizajna čiji je osnovni smisao - promjenjivost u prostoru sa svakim novim pomakom u dizajnu, a to se odnosi na materijale koje koristim, poput sirovog betona, nehrđajućeg čelika, četkanog hrasta, mramora i sličnih prirodnih i tradicionalnih materijala - objašnjava Boris Ružić.

KOJI MATERIJAL ODABRATI?

Bilo da želite osigurati kuhinju za mala jednostavna druženja u vrtu ili za organizaciju elegantnih proslava treba odabrati odgovarajući materijal. Time se osigurava dugotrajnost, što je najvažniji kriterij pri izradi kuhinje u prirodi.

*GOTOVI BETONSKI ELEMENTI

Oni su čvrsti, postojani u svim vremenskim prilikama i otporni na vatru. Uz pravog majstora takva će kuhinja godinama trajati.

*CIGLA

Izrada ljetne kuhinje od cigle postavlja se na gotovu betonsku podlogu. Potreban je kvalitetan majstor koji će prema vašim željama izraditi kuhinju od cigle. Cigla je postojan i kvalitetan materijal koji je otporan na smrzavanje i habanje.

*DRVO

Ako se odlučite za izradu baze kuhinje od drva, bilo bi dobro koristiti kvalitetno tvrdo drvo jer će bolje izdržati velike vrućine, a i malo je vjerojatno da će istrunuti. Radi zaštite drva od vatre i vode potrebno ga je tretirati vatrootpornim i vodootpornim materijalima. Na gotovoj drvenoj konstrukciji fasada se može izvesti lepezom raznovrsnih materijala. Tikovina je najpoželjnije drvo pri izrade kuhinja na otvorenom. Daje klasičan i profinjen izgled te se mnogi odlučuju upravo za tu vrstu kuhinje. Nije otporna na vremenske prilike kao čelik ili kamen, ali je otpornija od većine ostalih drvenih materijala.

*ČELIČNI PROFILI

Također vrlo popularan izbor, prije svega jer je vatrootporan, vodootporan i trajan materijal. Kuhinjski elementi od nehrđajućeg čelika otporni su na vremenske neprilike. Osim što je to otporan i dugotrajan materijal, također se i vrlo lako održava. Ako je kuhinja izložena suncu, taj se materijal jako zagrije, što može otežati pripremu hrane.

*KAMEN

Kao vrlo otporan materijal mnogima je prvi izbor. Prije svega jer je trajan, otporan i čvrst materijal. Daje prirodan i rustikalan izgled i u kombinaciji s elementima od nehrđajućeg čelika doima se profinjeno i elegantno.

Foto: Living4media, Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 09:57