IZGUBITE SE U PRIČAMA

Nov i uzbudljiv način za istražiti srednjovjekovni belgijski gradić

 

Srednjovjekovni gradić Bruges poznat je upravo po svom središtu grada u kojem se nalaze predivne srednjovjekovne građevine, prava meta fotoaparata svih turista. Njegovo središte pripada i UNESCO-voj zaštićenoj baštini. Međutim, ako se uskoro nađete u ovome gradu, osim povijesnih obilazaka, moći ćete napraviti najoriginalniju dizajnersku turu. U sklopu događaja Bruges Trennial, renomirana imena dizajna i arhitekture po gradu su postavila svoje genijalne instalacije na temu vodeni grad. Čak petnaest instalacija postavljeno je u samo središte grada. Sve instalacije postavljene su po kanalima, po kojima je ovaj simpatični gradić poznat. Na neke od instalacija posjetitelji mogu i pristupiti te tako ujedno zakoračiti na novu perspektivu Brugesa.

Cijela ova priča nam je zapela za oko i zbog toga što svaki od tih postavljenih predmeta ima neko svoje značenje za Bruges. Stoga vam donosimo kratak pregled nekoliko ovih genijalnih instalacija.

Ovaj kit vjerojatno je trenutno najpoznatija instalacija koju ste već mogli vidjeti na društvenim mrežama. Potpisuje je StudioKCA zajedno s volonterima iz Surfrider Foundation i Hawaii Wildlife Fund. Ovaj je kit poseban po tome što je napravljen od čak 5 tona plastičnog otpada.

Belgijski umjetnik Renato Nicolodi napravio je Aheront I. Aheront je rijeka koja vodi u podzemni svijet Had. Renato je bio inspiriran legendom o Haronu koji tom rijekom prevozi mrtve do Hada.

Kako bi stvorili kontrast u srednjovjekovnom gradu, Jose Selgas i Lucia Cano osmislili su šarenu plutajuću platformu koju su nazvali paviljon Selagascano.

Jeste li znali da je Bruges grad labudova? Umjetnik John Powers u čast labudova osmislio je čarobni visoki labuđi vrat.

Mala plutajuća škola je prijevod naziva ove simpatične kućice. Kunlé Adeyemi napravila je treću na svijetu plutajuću školu za koju pretpostavlja da će na vodi potrajati oko 25 godina. Prva takva škola postavljena je u Nigeriji.

U tijeku je i projekt The House Of Time njemačkog arhitektonskog ureda Raumlabor. Radi se o simpatičnom mjestu za okupljanje.

Arhitekt Peter Driessche na kanalu je napravio visoku drvenu građevinu sastavljenu od kutija koje se mogu pomicati, a u kojima se može boraviti i raditi.

Izvor: AD

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:12