PROJEKT ZA PET

Nova poslovna zgrada na Radničkoj cesti bit će arhitektonska senzacija

Pobjednička vizija je ona arhitekata Kralja i Arbanasa iz BIRO-a, a gradnja bi trebala početi 2019. godine

Najbolji radovi koji su pristigli na natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja nove poslovne građevine koja će se graditi u Zagrebu na Radničkoj cesti izloženi su prošli tjedan u prostoru Studija A, jedne od tvrtki koja djeluje s još nekim drugim tvrtkama pod imenom Gi i sinkronizirano nudi širok spektar profesionalnih usluga u graditeljstvu.

Na natječaj je pristiglo ukupno 13 radova, a investitori, Slonček trgovina iz Zagreba zastupana po Kristijanu Županu, kažu kako je ocjenjivački sud komentirao da su svi bili izrazito kvalitetni.

EKONOMIČNO

Ocjenjivački sud u sastavu Marko Dabrović, dipl. ing. arh., Zora Salopek Baletić, dipl. ing. arh., Marin Mikelić, dipl. ing. arh., Krešo Orač, Mirna Župan, Iva Bedenko, Ivica Jandrić, dipl. ing. arh., i Nenad Kondža, dia., ovl. arh., jednoglasno su donijeli odluku da prva nagrada u iznosu od 87.000 kuna bude dodijeljena projektu iza kojega stoje arhitekti iz BIRO-a: Mario Kralj i Hrvoje Arbanas.

- Očekivali smo originalno, funkcionalno i ekonomično idejno rješenje koje vodi računa o energetskoj učinkovitosti i propisanom GUP-u te se skladno uklapa u prostor. Želimo da na našoj parceli bude zgrada koja će svojim originalnim arhitektonskim konceptom i funkcionalnošću na pozitivan način pridonositi ljepšoj vizuri grada. Na natječaju su pobijedili mladi arhitekti zato što su imali najposebnije rješenje koje se ističe snažnim arhitektonskim konceptom te izuzetno pragmatično rješava podjelu prostora na radni i komunikacijski dio. Estetski se u potpunosti diferencira od zgrada u okruženju te ujedno ima najfunkcionalnije riješenu garažu. Velika je pažnja posvećena energetskom konceptu. Pročelja su riješena vrlo kvalitetno i čisto: južno je dvostruko ostakljeno ventilirajuće pročelje, a sjeverno betonsko s neobičnim prozorima otvara velike mogućnosti u razradi i realizaciji zgrade - ističu investitori Kristijan i Mirna Župan.

Umjesto središnje komunikacijske jezgre i okolnog radnog prostora, arhitekti su se odlučili za izduženi komunikacijski i servisni koridor na sjevernoj strani zgrade te otvoreni i fleksibilni radni prostor orijentiran na jug

ORGANIZACIJA

Kako su detaljno zamislili poslovnu građevinu na Radničkoj cesti u Zagrebu, upitali smo i arhitekte iz BIRO-a.

- Parcela nove zgrade je smještena u vrlo frekventnom poslovnom okruženju Radničke ceste u Zagrebu te svojim oblikom utječe na specifično rješenje koje izbjegava konvencionalnu tipologiju poslovne zgrade, stvarajući nove kvalitetne i višefunkcionalne prostore. Umjesto središnje komunikacijske jezgre i okolnog radnog prostora, odlučili smo se za izduženi komunikacijski i servisni koridor na sjevernoj strani zgrade te jedinstveni, otvoreni i fleksibilni radni prostor orijentiran na jug.

Sjeverna fasada bit će betonski zakrivljeni luk s uskim prozorima, dok će južni dio zgrade biti ostakljen dvostrukom staklenom ovojnicom

Organizacija poslovnog prostora može poduprijeti sve oblike suvremenog načina rada: moguće je organizirati ‘open space’ urede, kao i pojedinačne uredske kapsule. Vrlo jednostavno se jedinstven prostor može podijeliti na manje segmente, a i dovoljno je velik za organizaciju predavaonica i prezentacijskih dvorana. Izlomljenost tlocrta cijeli prostor pretvara u popularni ‘corner office’, odnosno urede koji su otvoreni na dvije strane pročelja i u kojima se otvara bolji pogled na okolinu. Programska podjela izravno utječe na oblikovanje cijele zgrade. Sjeverna fasada je betonski zakrivljeni luk s uskim prozorima u pravilnom rasteru, što zgradi daje prepoznatljivost i originalnost u moru pretežno potpuno ostakljenih i ujednačenih poslovnih zgrada. Južni dio zgrade ostakljen je dvostrukom staklenom ovojnicom u koju je integrirana zaštita od sunca i omogućeno prirodno ventiliranje cijele zgrade - pričaju arhitekti Mario Kralj i Hrvoje Arbanas kojima ovakvi natječaju puno znače u poslovnoj karijeri.

Ističu kako radom na natječajnim zadacima arhitekti, neovisno o svom iskustvu i godinama, dobivaju priliku iskazati razmišljanja i ponuditi svoje viđenje rješenja. Isto tako, ocjenjivački sud prepoznaje dobre projekte neovisno o njihovim autorima. U tim situacijama natječaji popraćeni dobrim rješenjima mogu afirmirati mlade arhitekte.
dozvole Nova zgrada bit će smještena u samom poslovnom centru Zagreba.

Investitori otkrivaju da je namijenjena za dugoročni najam velikoj domaćoj ili stranoj kompaniji. Okružena je s mnogo drugih zgrada u kojima se nalaze vodeće hrvatske i međunarodne korporacije. Zgrada će imati prizemlje s ugostiteljskim sadržajem, osam katova s uredskim prostorima te tri podzemne etaže namijenjene za parking, ukupno 8500 četvornih metara.

Trenutačno se provodi postupak ishođenja potrebnih dozvola za gradnju, a investitori se nadaju da će radovi početi 2019. godine.

Na ovom natječaju prvih pet mjesta osvojili su redom mladi hrvatski arhitekti: Nikola Arambašić, Marta Bartovčak, Tihana Buljan i Rudolf Martinović, koji su osvojili drugo mjesto, Mladen Ileš i Ivan Peršić (3.), Mia Roth Čerina, Tonči Čerina, Larisa Čišić i Danko Balog (4.) te Silvija Sokačić-Kosović, Vlado Bandur i Bruna Furač (5. mjesto).

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:41