'Balkrishna Doshi - Mother Tongue'

Otvorenje izložbe Danka Stjepanovića u Oris Kući arhitekture

Riječ je o foto eseju koji dokumentira svakodnevni život u Indiji te građevine najpoznatijeg indijskog arhitekta Balkrishne Doshija

U utorak, 18. lipnja u Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3) u 19:00 sati održat će se otvorenje izložbe fotografa Danka Stjepanovića 'Balkrishna Doshi - Mother Tongue'. Riječ je o foto eseju koji dokumentira svakodnevni život u Indiji te građevine najpoznatijeg indijskog arhitekta Balkrishne Doshija, ujedno i prošlogodišnjeg dobitnika slavne Pritzkerove nagrade za arhitekturu.

 

Izložba će biti otvorena do 30. kolovoza.

U Stjepanovićevim fotografijama naziru se tragovi različitih jezika u međusobnoj igri. Postoji jezik mira i tišine, koji prikazuje Doshijeve zgrade, ispražnjene od ljudi, kako u miru udišu i izdišu svjetlo i sjenu. Zatim, tu je i jezik usmjeravanja, koji otkriva kako je arhitekt Doshi predvidio gdje će se ljudi sastajati i kako će se kretati prostorom; pomoću motiva svjetla, prošlosti i prometa, vremenskih prilika i dima. Tu su i iznenađenja, prisutna u jeziku očekivanja, kada se prozori doimaju manjima nego što bi trebali biti, ili u načinu na koji se prostori igraju kutovima, bojom, namještajem i ljudima. Stjepanović je, naravno, hodao tim zgradama, u potrazi za redom, možda logikom misli. Napustio ih je razmišljajući, gotovo znajući manje, ne više. Njegove fotografije dokaz su takvog promišljanja. Njima fotograf sugerira, kao što Doshi također tvrdi, da ove zgrade nisu inertne, već žive, pune povijesti, priča i nestašluka. Također, prostori su koje je teško kategorizirati. Takav poremećaj reda, suprotstavljen ukorijenjenim definicijama koje određuju kako treba izgledati sveučilište, prostor stanovanja ili ured, čini se planiranim.

- iz teksta predgovora, Deepak Unnikrishnan

Izdvajamo

Iz drugih medija